Hoe kies je een goede typeopleiding voor je kind?

In ons digitale tijdperk is typevaardigheid belangrijker dan ooit. Reden temeer om je kind een goede start mee te geven. Maar menig ouder ziet door de bomen het bos niet meer. Het aanbod is namelijk overweldigend. Hoe kies je een goede typecursus?

De juiste typecursus kiezen: wat moet je weten?

Een gratis typecursus traint meestal vooral de muisvaardigheid. Het doel is dan om zoveel mogelijk advertenties aan te klikken. Daarbij laat de kwaliteit ook vaak te wensen over.. Maar ook bij betaalde typeopleidingen moet je nog goed opletten. Bij het leren typen is namelijk één ding cruciaal, en dat is plezier. Een goede typecursus werkt stimulerend, en sluit aan bij het ontwikkelingsniveau van ieder kind.

Betekent goed altijd duur?

Aan kwaliteit hangt meestal een prijskaartje. De kosten voor een typecursus variëren van nul tot enkele honderden euro’s. Toch is de prijs niet altijd een directe weergave van de beste typeopleiding voor iedere cursist. Het voordeel van een typeopleidingsinstituut is dat de docent let op de zithouding en vingerzetting. Nuttige aanpassingen dus. Maar deze methode is ook wat inflexibeler en tijdrovender dan een online typecursus. Online typelessen zijn meestal goedkoper en gemakkelijk te doen in je eigen omgeving. Bovendien zijn online typelessen vandaag de dag zodanig geavanceerd dat een goede werkhouding spelenderwijs kan worden gestimuleerd.

Een typecursus kiezen: wat leert mijn kind?

Een veelgestelde vraag is: wat leert mijn kind tijdens een typecursus? Leert het alleen letters te typen, of leert het het hele toetsenbord te bedienen? Veel goedkope cursussen beperken zich tot het typen van letters. Maar dat is funest, want cijfers, symbolen en diakritische tekens komen dan niet aan de orde. Leert je kind alleen letters typen, dan wordt voorbijgegaan aan de essentie van blindtypen. Want blindtypen is in feite typen op de automatische piloot. Weet je kind de cijfers niet te vinden, dan moet het die automatische piloot steeds uitschakelen. Hierdoor loop je al snel de kans dat je kind binnen een jaar weer terug is bij af.

Anderzijds met een goede typecursus leer je snel met 10 vingers typen en het hele toetsenbord blind te bedienen terwijl je naar je scherm kijkt. Hierdoor heeft je kind er voor de rest van zijn of haar leven profijt van.

De aanpak: statisch of adaptief?

Veel cursusmethoden hanteren een statische aanpak. De oefeningen en lessen liggen vast, en iedere cursist volgt hetzelfde programma. Er zijn echter ook cursussen, zoals de Typetuin, die een adaptieve methode hanteren. Die omvatten niet alleen de oefenstof, maar ook een adequate begeleiding op maat. Je kind krijgt les in zijn of haar eigen omgeving, en de voortgang kan via een virtuele leeromgeving worden opgevolgd.

De juiste typecursus kiezen: wees kritisch!

Een goede tip: volg altijd een gratis proefles. En blijf kritisch, want zelfs achter een spannende cursuspresentatie kan een verouderde methode schuilgaan! Welke lesmethoden kun je maar beter vermijden?

• Typecursussen met lesboeken of ringbanden. Hierbij moet je kind steeds zijn aandacht verdelen tussen beeldscherm en boek. Dit doet niet alleen afbreuk aan de essentie van blindtypen, het is ook nog eens slecht voor de rug.
• Gratis online cursussen. Deze blinken nogal eens uit in een Spartaanse opzet en een overvloed aan advertenties.
• Cursussen met een statische en niet-adaptieve opzet. Deze gaan voorbij aan het unieke van ieder kind, en zijn daarom weinig stimulerend.

Checklist voor een goede kindertypecursus

Een goede typecursus voor kinderen is dus:

• Compleet: de typecursus omvat het volledige toetsenbord.
• Adaptief: de typelessen sluiten aan bij de behoeften, vaardigheden en vorderingen van je kind.
• Digitaal: de oefeningen kunnen direct van het beeldscherm worden afgelezen.

Een goede typeopleiding voor je kind kiezen: het is lang niet altijd eenvoudig. Toch betaalt kwaliteit zich vanzelf terug. Toetsenbordvaardigheid staat niet zelden aan het begin van een succesvolle carrière.