Praktische tips voor snel leren typen

Bijna iedereen werkt dagelijks met een toetsenbord. Om bedrijfsmatige teksten te schrijven, om werkstukken voor school te maken of om te gamen, te chatten en e-mails te verzenden. Steeds meer mensen ontdekken de voordelen van blindtypen, maar heb jij dat wel nodig? Je vingers vliegen over het toetsenbord van je laptop. Je vindt van jezelf dat je dat behoorlijk snel doet. Tot je iemand ziet die niet naar het toetsenbord kijkt. Dat gaat nog veel sneller en je ziet ook gelijk het voordeel. Die blindtyper – want dat is het – hoeft alleen maar het beeldscherm in de gaten te houden of een tekst die naast de pc ligt. Om jaloers op te worden. Voor wie dat ook wil leren een paar praktische tips.

Hoeveel aanslagen haal jij?

Bij de Radboud Universiteit Nijmegen is uitgebreid onderzoek gedaan naar typen met tien vingers. De resultaten vielen duidelijk uit in het voordeel van de blindtyper. Als je met een paar vingers typt, haal je al gauw een snelheid van zo’n 100 tot 200 aanslagen per minuut. Iemand die blindtypt haalt in ieder geval 150 aanslagen per minuut, maar meestal meer. Toch is snelheid maar een onderdeel van het totale typeresultaat. Je moet ook foutloos werken en het een hele tijd kunnen volhouden zonder moe te worden. Het onderzoek toont onder meer aan dat de blindtyper minder fouten maakt en minder snel vermoeid raakt.

Leren typen voor school, werk en gamen

Blindtypen bestaat al vele tientallen jaren. Secretaresses werden vroeger alleen aangenomen als ze op de typemachine konden typen zonder naar het toetsenbord te kijken. Ze moesten een diploma laten zien waaruit bleek dat ze een cursus hadden gevolgd. Ook nu vragen sommige werkgevers om zo’n diploma, want iemand die blind kan typen, werkt duidelijk sneller en meer ontspannen dan de mensen die met een paar vingers het toetsenbord bedienen.

Kinderen leren spelenderwijs blindtypen

Een van de opmerkelijke resultaten van het eerder genoemde onderzoek is dat kinderen al heel jong in staat zijn om met tien vingers te typen. Ze leren dat meestal aan de hand van spelletjes die je snel moet spelen. Tijd om te gaan zoeken naar de toetsen is er niet bij. Er zijn scholen die de tijd nemen om kinderen typevaardigheid bij te brengen, maar meestal zien hun ouders het nut ervan in en kopen een cursus online of bij een instituut met cursussen voor kinderen.

Het geheugen in je vingers krijgen

Bij een cursus blindtypen gaat het geheugen in je vingers zitten. Je leest een woord en je hersenen geven dat door aan je vingers. Je hoeft er niet bij na te denken. Alleen bij moeilijke woorden zal een blindtyper letter voor letter intoetsen. Daardoor is het mogelijk om te luisteren naar wat iemand je vertelt en tegelijkertijd notities te maken. Handig voor een arts die luistert naar de klachten van een patiënt, voor een leraar die de antwoorden van de leerlingen wil noteren en voor secretaresses die een verslag moeten maken van een vergadering.

Online leren typen

Leren typen is onderdeel van opleidingen voor administratief medewerker. Wie alleen wil leren typen, gaat kijken op internet. Daar is een groot aanbod aan typecursussen voor kinderen en volwassenen. In tien tot twintig lessen behalen de meeste cursisten een diploma. Het eerste wat je bij iedere typecursus leert, is hoe je je vingers op de toetsen plaatst en hoe je moet gaan zitten. Iemand die blind typt, hangt niet meer over het toetsenbord, maar zit mooi rechtop met de rug tegen de stoelleuning. De les kan beginnen.

Praktische tips

Lees voor je aan de slag gaat even de volgende praktische tips:

• Lees de voorwaarden goed door, zodat je zeker weet dat de cursus die je wilt hebben, afsluit met een papieren diploma.
• Als je voor je kind een cursus koopt, let dan op dat er niet toevallig ook een abonnement bij zit voor games. Dat wil je misschien niet.
• Zorg voor een stoel met een rechte rug, waarop je rechtop kunt zitten met je rug tegen de achterkant.
• Heb je je eerste lessen achter de rug, maar ben je nog steeds bang dat je te veel fouten maakt? Ga dan oefenen met chatten. Wie chat, vindt een foutje niet erg.