Veelgestelde vragen

Algemeen

Kiezen en aanmelden

Typetuin is geschikt voor jong en oud. Vanaf groep 5 van de basisschool tot …… dat mag je zelf bepalen. Doordat we een leermethode gebruiken die zich aanpast op het kunnen en het presteren van de cursist maken we geen onderscheid op leeftijd, iedereen mag deelnemen. De vormgeving is vrolijk, fris en spannend. Dat is voor iedereen plezierig. Typetuin is dus geschikt voor het basis en voortgezet onderwijs, maar ook voor MBO, HBO en zelfs voor volwassene die voor hun werk moeten leren typen. De gemiddelde leeftijd ligt tussen 8 en 13 jaar. Deelnemen aan een groepscursus is alleen mogelijk voor basisschoolleerlingen.

Typetuin ziet er natuurlijk heel erg leuk uit. Het verhaal is ook heel erg spannend. Door te typen in de Typetuin red je Typetuin van de leesetende plant. Maar het belangrijkste is dat  Typetuin een adaptieve leermethode is. Alle oefeningen die je in de Typetuin gaat doen zijn aangepast op het niveau waarop jij typt. Wanneer je een oefening wat moeilijker vindt, wordt deze wat makkelijker, wanneer het juist goed gaat worden de oefeningen wat moeilijker. Niet te makkelijk en niet te moeilijk, precies goed voor jou. Met een lastig woord heet dat dus “adaptief”. Doordat de oefeningen zich automatisch aanpassen aan jouw niveau, wordt je voortdurend uitgedaagd en blijft de typecursus leuk. Typetuin heeft door deze aanpak een bijzonder hoog slagingspercentage van 97%.

Zowel de online cursus als de klassikale cursus maken gebruik van de adaptieve leermethode van Typetuin.


Bij de klassikale cursus heeft de cursist op locatie extra begeleiding door een typedocent en wordt de les gevolgd in de klas samen met andere cursisten. De online cursus heeft het voordeel dat deze altijd en overal kan worden gevolgd via het internet. Daarbij heeft de online cursus ook de mogelijkheid tot begeleiding op afstand.


De keuze is dus afhankelijk van in hoeverre de cursist begeleiding in een groep wilt en nodig heeft, en hoeveel flexibiliteit in de typecursus er nodig is. De momenten waarop de cursist werkt aan de online typecursus kun je zelf precies zo indelen als je dat wilt.

Je inlog voor Typetuin is 1 jaar geldig of totdat je Typetuin hebt afgerond. Dit kan al binnen 6 weken maar, dat is echt supersnel. Een mooi gemiddelde is 15 weken.


De klassikale cursus bestaat uit ook uit 8 klassikale lessen en 5 thuisstudieweken. 

Ook als je bijvoorbeeld dyslexie hebt dan is Typetuin heel erg geschikt voor je. Dit omdat Typetuin voor iedereen adaptief is. Je kan het lettertype aanpassen in de applicatie. Teksten kunnen worden voorgelezen. Je kunt een aangepaste normering instellen, zie verderop het kopje Aangepaste Normering. Speciaal voor kinderen met dylexie heeft Typetuin in de online omgeving een aparte module. Aanpassingen voor dyslexie zijn geheel gratis.

Ga op de website via de oranje knop “aanmelden” naar de aanmeldpagina. Kies voor online of groepscursus. Kies je voor online dan krijg je, nadat alle gegevens zijn ingevuld en de betaling is gedaan, een mail met je inloggegevens en kun je gelijk beginnen in de Typetuin. Kies je een startdatum in de toekomst, bijvoorbeeld na de vakantie, dan krijg je de mail met je inloggegevens op de dag die je gekozen hebt. Kies je voor de klassikale groepscursus dan krijg je een week voor de startdatum een mail met alle informatie over de klassikale cursus.

Voor de online cursus geldt een 14 daagse herroepingsgarantie. Ben je niet tevreden dan kan je binnen 14 dagen na aanmelding het cursusbedrag terugkrijgen. Voor de groepscursus geldt een herroepingsgarantie tot uiterlijk 14 dagen voor de start. Slaag je niet voor de typecursus (online of voor de groepscursus) en heb je wel voldoende geoefend dan krijg je het cursusbedrag terug. Meer informatie over de bestelgarantie en de diplomagarantie vindt je in de algemene voorwaarden die op onze website staan.

Computerinstellingen en apparatuur

  1. Als browser adviseren wij Mozilla Firefox of Google Chrome.
  2. Adobe Reader dient te zijn geïnstalleerd.
  3. Javascript dient te zijn ingeschakeld.

De online leeromgeving is tevens geschikt gemaakt voor het gebruik op de iPad. Dit is geen app, maar werkt gewoon door in te loggen in de Typetuin in je browser. De Typetuin stelt automatisch vast welke versie voor je tablet het meest geschikt is. De iPad versie kun je vooraf eenvoudig uitproberen door een demo-account aan te maken op onze website en deze op jouw iPad te spelen. Om te kunnen typen in de Typetuin via je tablet, heb je wel een extern toetsenbord nodig (vaak via bluetooth verbinding).

Controleer je gebruikersnaam en wachtwoord. Ben je jouw wachtwoord vergeten, klik dan bij het inlogveld op “Wachtwoord opvragen”.  Hierna krijg je gelijk via de mail een nieuw wachtwoord. 

Lukt het inloggen dan nog steeds niet, bel ons dan tijdens kantooruren op 013-5220579 of maak melding via www.typetuin.nl/storingen.

Heb je problemen met het gebruik van Typetuin omgeving, kijk dan op www.typetuin.nl/storingen voor veel voorkomende problemen en de oplossingen hiervoor.

Bel ons op 013-5220579 of stuur ons een bericht indien de storing nog niet vermeld staat.

Diploma

Er zijn verschillende typeniveaus, dat kun je zien aan het aantal sterren. Je ziet ze op je rapportkaart en je diploma. Er zijn 5 niveau’s: 
 
** 75 - 99 APM aangepaste normering
** 100 - 124 APM
*** 125 - 149 APM
**** 150 - 199 APM
***** 200 of hoger APM

APM = Aanslagen Per Minuut

Wanneer je de hele cursus hebt gedaan en je haalt tijdens het examen minimaal 100 aanslagen per minuut (of 75 bij de aangepaste normering), dan ben je geslaagd en krijg je het diploma. In totaal heb je 3 examenpogingen. Je kunt je score verbeteren door het examen nogmaals te maken. Als je tevreden bent met het resultaat, dan kun je in de rapportkaart op de knop 'Afronden cursus' klikken. Het beste examenresultaat wat je hebt gehaald komt dan op je diploma te staan. Het diploma zal je binnen één week nadat je de cursus hebt afgerond, per e-mail ontvangen en binnen 6 weken ontvang je ook nog een gedrukt diploma met de post. Wanneer het examen na drie pogingen niet met een goed resultaat is afgerond en je hebt op de knop 'Afronden cursus' geklikt, ontvang je binnen één week een deelnamebewijs per e-mail en binnen 6 weken ontvang je ook nog een gedrukt deelnamebewijs met de post.


Als je de cursus via een speciale (inkoop)schoolaanbieding hebt gevolgd ontvang je geen diploma of deelnamebewijs via de post.

Aangepaste normering

Wanneer je deelneemt aan de typecursus en je hebt bijvoorbeeld dyslexie of een andere beperking (ADHD/ concentratieproblemen etc.), dan kun je kiezen voor een aangepaste normering. Dit betekent dat je in plaats van 100 correcte aanslagen, met 75 correcte aanslagen het diploma kunt behalen. Een aangepaste normering kunnen je ouders zelf aanpassen op je profielpagina in het rechtermenu in de Typetuin.

Begeleiding

Bij de online cursus heb je de mogelijkheid voor online begeleiding. Hierbij heeft de persoonlijke typecoach op afstand toezicht op de vorderingen van de cursist. De klassikale cursus biedt persoonlijke begeleiding in de vorm van de aanwezige typecoach.

Het voordeel van een typecoach is dat deze de houding van de cursist kan corrigeren. Hierdoor blijft het lichaam sterk en gezond terwijl de cursist toch veel kan typen. Tevens biedt de typecoach handige persoonlijke tips, ondersteuning en motivatie.

Onze vaste typecoach houdt de voortgang van je kind bij op afstand. Hierbij neemt de coach twee maal per week contact op met de cursist via de berichtenmodule van Typetuin. De typecoach geeft dan tips voor houding, motivatie en hoe sneller te leren typen. Tevens is de typecoach iedere werkdag bereikbaar voor vragen van de cursist. Een voordeel van een typecoach op afstand is dat je kind voortdurend wordt aangespoord om de cursus te blijven volgen en daardoor een perfecte typevaardigheid te bereiken.

Via de berichtenpagina in het rechtermenu van de Typetuin kan je contact opnemen met jouw typecoach. Ook kan de typecoach via de berichtenpagina berichten naar jou sturen, dus denk eraan deze regelmatig te controleren. Stuur alleen berichtjes naar je typecoach als je vragen of belangrijke mededelingen hebt.

Ouders hebben altijd inzicht door aan te melden met de inlog-gegevens op de Typetuin applicatie. Daar kan de “rapportkaart” worden ingezien. In de rapportkaart staan de scores van de cursist per niveau vermeld. Tevens wordt aangegeven wanneer Typetuin voor het laatst door de cursist is gebruikt. Deze rapportkaart wordt tevens iedere week per mail verstuurd naar het mailadres behorende bij de cursist. Op de profielpagina kan ook altijd een tweede mailadres worden opgegeven.

Onderwijs

Als groepsleerkracht/intern begeleider kun je:

  • de Typetuin op de weektaak zetten.
  • een aftekenlijst gebruiken waarbij leerlingen zelf de volgende leerling op de lijst moeten roepen als zij klaar zijn.
  • leerlingen de opdracht geven om thuis te oefenen. Leerlingen kunnen namelijk zowel thuis als op school inloggen in de Typetuin.
  • een specifiek moment op de dag of in de week inplannen voor de Typetuin.
  • de Typetuin ook alleen aanschaffen voor een gedeelte van jouw klas waarvan je denkt dat zij het meeste baat hebben bij het werken met de Typetuin.

Persoonsgegevens

De Universiteit van Amsterdam gebruikt de data, die eerst anoniem wordt gemaakt, voor wetenschappelijk onderzoek met als doel nieuwe wetenschappelijke inzichten te verwerven over schoolse vaardigheden en op deze manier Typetuin en het onderwijs te kunnen verbeteren.

Ga dan naar https://win.typetuin.nl. Vul daar je krascode en e-mail in voor je deelname aan de actie.

Leeromgeving

Oefenen

Alle oefeningen die je in Typetuin gaat doen zijn aangepast op het niveau waarop jij typt. Wanneer je een oefening wat moeilijker vindt, wordt deze wat makkelijker, wanneer het juist goed gaat worden de oefeningen wat moeilijker. Niet te makkelijk en niet te moeilijk, precies goed voor jou. Met een lastig woord heet dat “adaptief”.

Je inlog voor Typetuin is 1 jaar geldig of totdat je Typetuin hebt afgerond. Dit kan al binnen 6 weken maar, dat is echt supersnel. Een mooi gemiddelde is 15 weken. Oefen iedere dag 2x een kwartiertje. Het is erg belangrijk goed en geconcentreerd te werken. Je kan beter 2x een kwartier per dag goed typen dan 1x een half uur achter elkaar. Het is heel normaal dat je in de laatste 10-15 minuten van dat half uur minder geconcentreerd bent. En als je minder geconcentreerd bent ga je meer foutjes maken, en dat kost je diamantjes. Naast de diamantenzak staat hoeveel diamanten je met een oefening hebt verdiend. Wat je met de diamanten kan doen lees je verderop.

Wanneer je in Typetuin op het bordje klikt waar een level op staat, kun je beginnen met typen. Je zorgt ervoor dat je in de juiste houding achter je computer zit en dat je vingers in de basishouding staan. Zodra de cijfers 1, 2, 3 verdwenen zijn, kun je starten met het overtypen van de tekst. Het poppetje links boven in beeld geeft aan hoeveel levens je hebt (dus hoeveel foutjes je mag maken). Onder in beeld zie je een toetsenbord afgebeeld staan, de letters die je in dat level oefent worden in kleur weergegeven. De letters die je overtypt hebben dezelfde kleur als de letters op het toetsenbord en die horen ook weer bij een specifieke vinger. Dat is het ezelsbruggetje waar je gebruik van maakt. Benoem de letter hardop of in je hoofd als je de letter intikt. Probeer niet te lezen maar letter voor letter te typen. Rechtsboven het toetsenbord zie je de pijl van de backspace staan. Staat daar een rood kruis doorheen dan kun je geen gebruik maken van de backspace.

Bij elke oefening krijg je een aantal levens. Als je maar 1 leven hebt, mag je geen fouten maken en moet je dus alle letters goed typen. Als je 2 of meer levens hebt, dan mag je 1 of meer fouten maken, afhankelijk van het aantal levens. Bij sommige oefeningen mag je de backspace-knop gebruiken om je fouten te verbeteren.

Tijdens het maken van de oefeningen, zie je rechts boven het toetsenbord de backspace-knop in beeld. Als er een rood kruis door heen staat, dan kan en mag je de backspace niet gebruiken. Als er geen kruis door de knop staat dan mag je de backspace-knop gebruiken. Maar het is natuurlijk beter om geen foutjes te maken.

Als je wilt stoppen, dan kan je na het geven van je antwoord op de stopknop rechtsonder in beeld klikken. Maar als je 15 oefeningen achter elkaar maakt krijg je een BONUS van 25 diamantjes!

Tijdens elke oefening verschijnen er onderaan het scherm diamantjes. Er verschijnen evenveel diamantjes als het aantal seconden die je krijgt om de tekst over te typen. Als je foutloos typt, verdien je alle diamantjes die nog zichtbaar zijn op het scherm, oftewel het aantal seconden dat je nog over hebt. Als je de oefening niet binnen de tijd typt, worden er geen diamantjes gewonnen of verloren. Wanneer je een fout maakt en je leven(s) kwijt raakt, dan verlies je de overgebleven diamantjes.

Levels

Er zijn 7 verschillende levels, 1 bonuslevel en 3 games in de Typetuin. Je begint bij level 1 met losse letters. Hierna volgen letter reeksen, woorden, woord reeksen, regels en uiteindelijk een proefexamen waarin je een groot stuk tekst zult typen. Ondertussen speel je ook games vrij en werk je toe naar je examen. Je kunt naar een volgend level als je voldoende getypt hebt en je score hoog genoeg is. Dit is per level verschillend en vind je terug bij de vraag wanneer het volgende level/game verschijnt.

Het is handig om te weten wanneer je naar een volgend level gaat; dit kun je zien in deze tabel.

Wanneer er een nieuw level is geopend, zie je deze gelijk in je beginscherm en kun je erin gaan oefenen. Een nieuwe game kun je vinden in het beginscherm bij de diamanten. Wanneer je hierop klikt, opent jouw game.

In bonuslevel 6 ga je aan de slag met het typen van bijzondere tekens. Dit level mag je maken, maar hoeft niet. De tekens die je hier leert komen ook niet voor in het (proef)examen. Belangrijk om te weten is dat in de (proef)examentekst de volgende leestekens kunnen voorkomen: de komma (,), de punt (.), de dubbelepunt (:), de puntkomma (;), het vraagteken (?) en de apostrof ('). Hoe je bijzondere tekens kunt maken op jouw toetsenbord, vind je hier.

In de Typetuin zijn alle levels aan elkaar gekoppeld. Een volgend level gaat pas open als je goed genoeg scoort op een voorafgaand level. Dit betekent ook dat een behaald level weer kan verdwijnen als de score op een lager level is gezakt (doordat er bijvoorbeeld te veel fouten zijn gemaakt). Op deze manier wordt je gemotiveerd om ook bij de lagere levels je typevaardigheid op voldoende niveau te houden. Als het laatst beschikbare level één keer geoefend wordt (met zo weinig mogelijk fouten), dan zullen de verdwenen levels weer verschijnen.

Voordat het level met het proefexamen verschijnt moeten er minimaal 200 opgaven gemaakt zijn in elk voorafgaand level (m.u.v. Bonusspel 6). Daarnaast moet het aantal aanslagen per minuut op level 8 hoger zijn dan 100 (of 75 bij de aangepaste normering).

Letters en tekens

Op je profielpagina in de Typetuin kan je het lettertype aanpassen van de oefeningen. Je kan kiezen uit 3 verschillende lettertypes. Zo is er één lettertype speciaal voor cursisten met dyslexie. Deze heet Open Dyslexic. Je kan ook kiezen voor Courier New of Ubuntu Mono. Je kan het lettertype aanpassen aan wat jij prettig vindt voor het maken van de oefeningen.

Als je het lettertype te klein vindt, dan kan je het beeld vergroten door op je toetsenbord de toetsen CTRL en + in te drukken. Het beeld kan je weer kleiner maken door op CTRL en – te drukken. Een andere mogelijkheid is door CTRL in te drukken en tegelijkertijd naar boven of beneden te scrollen met de muis.

Als je andere leestekens krijgt dan dat je intypt, bijvoorbeeld je typt : en je krijgt een +, dan ligt dit aan de Standaardinvoertaal. Via het configuratiescherm van je computer kan je de Standaardinvoertaal wijzigen in ‘Verenigde Staten (internationaal)’. Ook kan je door op je toetsenbord de linker CTRL en Shift toets gelijktijdig in te drukken schakelen in verschillende Standaardinvoertalen.

Hoofdletters typ je met behulp van de Shift-toets. De Shift-toets is een combinatietoets: deze toets kan niets alleen. De gebruikswijze is:
1. Shift-toets ingedrukt houden.
2. Andere toets aanslaan.
3. Shift-toets loslaten.
Voor een hoofdletter gebruik je dus altijd beide handen. Een hoofdletter omvat dus 3 tellen:

Voor de letters links op het toetsenbord (Q-W-E-R-T-A-S-D-F-G-Z-X-C-V-B):
1e tel:  indrukken van de rechter Shift-toets met de rechter pink.
2e tel:  typen van de betreffende letter met de juiste vinger van de linkerhand.
3e tel:  loslaten van de Shift-toets.

Voor de letters en tekens rechts op het toetsenbord (Y-U-I-O-P-H-J-K-L-:-N-M-,-.-?):
1e tel:  indrukken van de linker Shift-toets met de linker pink.
2e tel:  typen van de betreffende letter of teken met de juiste vinger van de  rechterhand.
3e tel:  loslaten van de Shift-toets.

Prijzenkast

Probeer tijdens het typen zoveel mogelijk diamantjes te verdienen. Dit doe je door de letters snel en goed te typen. Hoe sneller je alle letters goed hebt getypt, hoe meer diamantjes je verdient. Maar pas op! Als je te veel fouten hebt gemaakt, verlies je de diamantjes. Hoe meer oefeningen je doet in de levels, hoe meer diamanten je verdient. En met die diamanten kun je in de prijzenkast je eigen Kwouwsel bouwen.. Een wat? Een Kwouwsel! Wat dat is zie en hoor je vanzelf wel in de Typetuin hoor!

Rapportkaart

De rapportkaart is heel belangrijk. In je rapportkaart kan je al jouw resultaten bekijken. Je kan zien wat je snelheid is van het typen, hoeveel oefeningen je hebt gemaakt, welke kleuren jouw levels hebben en de scores die je haalt in de levels. Het kan je helpen om voor jezelf doelen te stellen en jezelf zo door de levels heen te typen. We sturen ook elke week per mail een overzicht van dit rapport.


Per level haal je een score die loopt van 0 t/m 100 procent. Dit geeft aan hoeveel van alle oefeningen jij al goed kan typen. 100% score is niet mogelijk omdat er oneindig veel oefeningen zijn. Bij een score hoort ook een kleur;  ze verkleuren van rood, naar oranje, naar geel, naar lichtgroen en naar donkergroen. Probeer je levels in het lichtgroen te krijgen wanneer je een normering hebt van 100 aanslagen per minuut. Probeer je levels in het oranje te krijgen wanneer je een normering hebt van 75 aanslagen per minuut. Onderaan op de rapportkaart komen ook de resultaten van het proefexamen te staan.

Lesopzet Klassikaal

Je mag zelf weten wanneer je oefent in de Typetuin, je hoeft dus niet op dezelfde tijd en dag als de klassikale lessen te oefenen. Het is belangrijk dat je tijdens de thuisstudieweken twee keer een kwartier per dag oefent en ervoor zorgt dat al je bloemetjes (blijven) bloeien. Zorg er ook voor dat je scores in de rapportkaart verbeteren en zo veel mogelijk ‘groen’ worden. Oefen daarom goed in álle levels die zijn vrijgegeven.

Examen

Het level met het examen verschijnt wanneer het 1e proefexamen tenminste 7 dagen geleden is en het gemiddeld aantal aanslagen op het proefexamen hoger is dan 100 (of 75 bij de aangepaste normering). Tot slot moet de cursist tenminste 6 weken met de cursus in de Typetuin bezig zijn voordat het examenlevel verschijnt.

Je krijgt 8 minuten de tijd om te typen. Als er een foutje wordt gemaakt dan moet deze eerst gecorrigeerd worden met behulp van de Backspace-toets voordat je verder kan gaan met de rest van de tekst. Een gemaakte fout is direct zichtbaar doordat deze in rood staat en ‘knippert’. Je typt door totdat de 8 minuten voorbij zijn. Je bent geslaagd indien je gemiddeld minimaal 100 correcte aanslagen per minuut hebt gehaald (of 75 bij een aangepaste normering). Direct na het maken van het examen kun je zien of je geslaagd bent. Dit resultaat is dan ook op jouw rapportkaart in de Typetuin te zien.
Het examenresultaat is: Aantal aanslagen gedeeld door minuten = aantal Aanslagen Per Minuut.
Voorbeeld: 800 correcte aanslagen in 8 minuten (800 : 8 =) 100 APM.

Het proefexamen kan zo vaak gemaakt worden als je wilt. Voor het examen heb je altijd 3 pogingen, ongeacht of je slaagt of zakt voor één van de eerdere examens. Als je slaagt, dan heb je dus de kans om nog een betere score te behalen door het examen nogmaals te maken (dit is echter niet verplicht). Indien je de eerste keer bijvoorbeeld zakt, dan heb je dus nog twee kansen om het examen te maken. Op de rapportkaart in de Typetuin kun je het best behaalde examenresultaat definitief maken door op de knop 'Afronden cursus' te klikken. Hierna kun je nog 2 weken inloggen in je Typetuin om bijvoorbeeld je rapportkaart in te zien en prijzen te (ver)kopen in de prijzenkast. Je kunt dan NIET meer oefenen met typen in de levels.

Staat uw vraag er niet bij?

Stuur ons een bericht of stel uw vraag via onze Facebook-pagina.

Ergonomique Oefenweb.nl Taalzee Rekentuin.nl Zwijsen CRKBO Landelijk Steunpunt Brede Scholen
Typetuin verzorgt al meer dan 40 jaar met succes klassikale typecursussen. Ook bieden we bekroonde online typeopleidingen met begeleiding. Dankzij onze ervaring en betrokkenheid hebben we een slagingspercentage van boven de 97%.

Typetuin is onderdeel van Success Society
Bosscheweg 46, 5056 KC Berkel-Enschot
Tel. 013-5220579   info@typetuin.nl
info@typetuin.nl


Of vind ons op social media:

Success Society op YouTube
Reviews van onze tevreden klanten
8.1 gebaseerd op 298 reviews