Typelessen voor senioren: Hoe het werkt

Dertig jaar geleden had niemand kunnen bedenken dat er nog eens een typecursus voor senioren zou zijn. Waarom zouden ze tenslotte? “Zo belangrijk kan een computer nooit worden”. Inmiddels is de hele samenleving echter gedigitaliseerd en schrijven we over het algemeen veel meer met een toetsenbord, dan met een pen of potlood. Leren typen is niet langer vrijblijvend, het is eigenlijk een vereiste om nog volop mee te kunnen doen. Door op een snelle manier te leren typen ben je in staat om veel sneller brieven en mails te schrijven en kun je de aandacht veel beter richten op de taken die aan je aan het uitvoeren bent. Ook voor ouderen is het dus nuttig om typelessen te volgen.

Waarom typelessen voor ouderen eigenlijk onmisbaar zijn

Leren typen is eigenlijk het zelfde als leren auto rijden. In het begin is het moeilijk, maar na voldoende oefenen gaat het bijna automatisch. Het is dan ook begrijpelijk dat je niet gelijk zonder problemen de weg op kunt met een auto. Daarvoor heb je een rijbewijs nodig, anders is de kans op gevaarlijke ongelukken wel erg groot. Gelukkig kun je bij typen geen gevaarlijke ongelukken krijgen, maar wel loop je de kans dat je ineens voor taken wordt gesteld die je eigenlijk niet aankunt. Bijvoorbeeld het digitaal invullen van de belastingaangifte, het schrijven van mails naar familie en vrienden. Maar ook het bijhouden van je administratie. Vrijwel alle administratieve taken zijn tegenwoordig gedigitaliseerd. Schrijf je met twee of vier vingers dan kom je er wel uit, maar het duurt erg lang.

Meegaan met de stroom

Het is alsof je met een hobbelige aftandse auto over de snelweg rijdt met een vaart van veertig kilometer per uur. Onverantwoord langzaam. Iedereen verwacht dat je toch veel sneller kunt én gaat. Om mee te kunnen met de snelheid van de hedendaagse samenleving is het zeker aan te raden om een typecursus voor ouderen te volgen. Niet alleen wordt het werken op de computer zo stukken makkelijker, het geeft ook nieuw zelfvertrouwen. Je bewijst jezelf en de mensen om je heen dat je nog steeds in staat bent om nieuwe dingen te leren en met de tijd mee te gaan.

Typecursus voor senioren

Maar hoe werkt dat nou eigenlijk? Zo`n typecursus voor ouderen. Het idee is eigenlijk simpel. Een typecursus gaat uit van het leren typen met tien vingers. Daarvoor moet je `blind` leren typen. Dat houdt in dat je zonder te kijken op het toetsenbord, precies weet waar alle letters staan. Je weet dat de `l` helemaal rechts staat en dat de `a` zich juist helemaal links bevind. Eigenlijk hoef je daar niet eens over na te denken. Heb je de cursus afgerond, dan is het de bedoeling dat je onbewust bekwaam bent.

Misschien heb je weleens een toetsenbord gezien dat helemaal was afgeplakt met gekleurde stickers. Ze waren verdeeld in drie gekleurde rijen aan zowel de linker- als rechterkant, met een vierde gekleurde gedeelte in het midden. Dit is de meest gebruikte methode om blind te leren typen. Je moet er aan wennen dat iedere kleur hoort bij een bepaalde vinger. Zo hoort de `k` bij de rechter middelvinger en de `r` bij de linker wijsvinger. Je duim gebruik je alleen voor het indrukken van de spatiebalk. Met je rechterpink kun je ook bij de enter voor een nieuwe regel. Op vrijwel ieder toetsenbord vind je trouwens twee `streepjes` bovenop op de `f` en de `j`. dit zijn de posities voor beide wijsvingers. Door je andere vingers daar naast te leggen, zit je gelijk in de goede positie om te gaan typen.

Twee soorten typecursussen

Er zijn twee verschillende soorten typelessen die je kunt volgen. De eerste optie is online, de tweede is klassikaal. Bij een online typecursus doe je de cursus geheel online op je eigen computer en kun je online hulp vragen als je iets niet snapt. Iedere week maak je opdrachten en oefen je het typen. Op deze manier leer je het in de vingers te krijgen. Het voordeel van deze methode is dat hij het goedkoopst is. Het nadeel kan zijn dat het wat meer afstandelijk is en dat het meer eigen initiatief en discipline vereist dan een klassikale typecursus. Bij een klassikale cursus leer je bovendien andere mensen kennen en kun je ook leren van je medecursisten. Welke cursus je ook neemt, zorg ervoor dat je een typecursus met een goede leermethode kiest.

Waar vind je een klassikale cursus?

Klassikale typelessen worden vrijwel overal gegeven. Bijvoorbeeld in dorpshuizen, of andere openbare gebouwen. Ook voor senioren zijn tegenwoordig veel speciale typelessen. Het verschil zit hem er in dat bij een typecursus voor senioren de focus niet ligt op snelheid, maar op accuratesse. Minder snel typen dus, maar wel met minder fouten. Daarnaast zijn de instructies en de oefenteksten aangepast om meer bij de leefwereld van de oudere aan te sluiten. Zie ook de speciale typecursussen voor volwassenen.