Hoe kies je een goede typecursus?

Zowel bij studie, werk als voor je sociale contacten komt typevaardigheid zeker van pas. Daarom geef je je kind graag een goede start met een typecursus en ook zelf kun je natuurlijk profiteren van de voordelen. Maar hoe kies je nu een goede typecursus? Hieronder staan belangrijke factoren om je keuze op te baseren.

Wat wordt er in de cursus geleerd?

De typecursus kan variëren van opzet. De wat minder complete typecursussen leren je kind om de letters te kunnen typen, maar laten de getallen en de symbolen achterwege. Hierdoor kan je kind op den duur wel gedeeltelijk blind typen, maar moet hij of zij toch telkens op zoek naar de overige toetsen. Bovendien is een cruciaal foutje dan snel gemaakt: stel je voor dat je per ongeluk een 0 te veel of te weinig hebt. Een goede typecursus focust zich dus op het gehele toetsenbord.

De meeste moderne typecursussen hanteren voor een diploma een vereiste minimumsnelheid van 100 of 120 aanslagen per minuut. Hierbij geldt dat minstens 95% van de getypte woorden foutloos moet zijn. Soms kan dit ook op 100% liggen en dan wordt een lagere minimumsnelheid gehanteerd. Een goede typecursus biedt ook een aangepaste norm voor kinderen met concentratieproblemen, PDD, dyslexie etc.

De aanpak

Een moderne typecursus is dynamisch, een ouderwetse typecursus is statisch van opzet. Bij een statische cursus is er een vast programma met lessen en oefeningen, maar deze houdt geen rekening met jouw eigen tempo en wensen. Daarom kiezen sommige mensen voor een adaptieve online typecursus, waarbij er passende begeleiding wordt geboden. Dit heeft sterke voordelen aangezien de cursist zo voortdurend op het juiste niveau oefent met een uitdagende snelheid.

Prijs-kwaliteitverhouding

Kwaliteit kan gepaard gaan met wat hogere kosten. Prijzen boven de tweehonderd euro voor een klassikale typecursus is in de markt niet ongewoon. Toch is prijs niet voor elke cursist de juiste weerspiegeling van de typecursus. Zo kun je voor een cursus met begeleiding kiezen waarbij de docent je kind wijst op aanpassingen in de zithouding en vingerzetting. Daarentegen zijn volledig online typelessen meer flexibel en minder tijdrovend, waardoor deze vaak ook goedkoper zijn.

Een kritische houding

Het is belangrijk om ten alle tijden kritisch te blijven. Dat de typecursus heel modern wordt gepresenteerd, betekent nog niet dat de lesmethodes modern zijn.

De volgende lesmethodes worden dan ook afgeraden:

  • Typecursussen die alleen gebruikmaken van lesboeken of ringbanden. Het is niet aan te raden dat jij of je kind telkens de aandacht moet verdelen tussen het boek en het scherm. Ook kan dit voor rugklachten zorgen.
  • Gratis online cursussen. Deze cursussen zijn vaak wat karig qua inhoud, en gebruiken ontzettend veel advertenties die vaak niet relevant zijn en zorgen voor afleiding. Gratis typecursussen testen vaak de muisvaardigheid oftewel het klikken op zoveel mogelijk advertenties. Vaak is de kwaliteit bij een gratis typecursus niet bijster goed. Maar ook bij betaalde typecursussen moet je selectief zijn: een typecursus moet leuk zijn en je kind stimuleren.

Dyslexie

Als je kind dyslectisch is of een andere leesbeperking heeft, moet je goed opletten of de cursussen hier rekening mee houden. Veel grotere aanbieders hebben een speciaal programma voor dyslectische cursisten. Dit varieert van een speciale dyslexiecursus tot een aangepaste normering.

Andere onderscheidingen

Typecursussen proberen zich onderling te onderscheiden. Bij sommige instituten geldt een ‘no cure no pay’-constructie, waarbij je het geld terugkrijgt als je het diploma niet hebt gehaald. Sommige typecursussen bieden een voortgangsmodule voor ouders en begeleiders aan. Cursisten leren of via games of door direct letters te typen. Moderne typecursussen gebruiken vaker het spelenderwijs leermodel om de cursist goed te kunnen uitdagen. Bij goede kindercursussen zijn derhalve verschillende motivatiesystemen ingebouwd. Maar iedere typecursus heeft wel weer een ander thema. Wat dat betreft is een goede typecursus ook heel persoonlijk.

Bekijk ook het artikel: Hoe kun je het beste typecursussen vergelijken?