De Voordelen van het Volgen van Typelessen

Op de meeste basisscholen kan je kind tegenwoordig klassikale typelessen volgen. Wellicht twijfel je nog of je kind deze lessen nodig heeft. Of misschien heb je vroeger geen typeles gehad, en twijfel je nu om alsnog een typecursus te nemen. Voor beide situaties is het handig om te weten welke voordelen typelessen jou of je kind te bieden hebben.

Op hogere snelheid leren typen

Een van de grootste redenen waarom mensen willen leren typen is zodat ze sneller kunnen typen. Mensen zonder typecursus kunnen vaak dertig woorden per minuut typen, terwijl je met wat oefening en begeleiding al snel meer dan twee keer zoveel woorden per minuut typt.

Precisie in wat er wordt getypt

Er is een groot verschil tussen snel typen, en foutloos typen. Snel typen met veel fouten is uiteindelijk is uiteindelijk even efficiënt als langzaam typen zonder fouten te maken. Het volgen van lessen helpt je om het aantal fouten te verminderen, zodat je niet alleen sneller bent maar ook minder kans maakt op vervelende typefouten.

Tijdswinst voor (huis)werk

Snelheid en precisie leiden uiteindelijk tot tijdwinst. Dit kan je veel tijd schelen tijdens het typen van brieven of e-mails, of in het geval van je kind met het maken van huiswerk. In de uren die je kind bespaart met het typen, kan het lekker buitenspelen. En jij kunt jezelf misschien in een beter daglicht zetten ten opzichte van je collega’s zonder typevaardigheid.

Minder vermoeidheid voor de computer

Typen vergt net als andere activiteiten wel energie van je. Het is zowel mentaal als fysiek inspannend. Denk bijvoorbeeld aan je administratie. Waarschijnlijk ervaart je kind hetzelfde probleem tijdens het schrijven van lange verslagen. Als je blind kan typen, hoef je je niet langer op het toetsenbord te focussen. Je kijkt alleen nog naar het scherm en dit scheelt je inspanning en fysieke vermoeidheid.

Gezondere lichaamshouding

Veel aanbieders van typelessen houden niet alleen rekening met je typevaardigheid, maar ook met de houding die je achter je computer inneemt. Het is bijvoorbeeld schadelijk voor je gezondheid om voorovergebogen naar je toetsenbord te staren. Daarnaast wordt de kans op RSI verminderd als je alle vingers evenredig gebruikt tijdens het typen.

Met het oog op de carrière

De arbeidsmarkt is niet altijd even gunstig. Iedereen kent wel mensen in zijn of haar omgeving die moeite hebben met het vinden van een baan. Ook je kind zal straks gaan studeren en een baan moeten vinden. Werkgevers worden steeds kritischer en sommige functies eisen tegenwoordig een bepaalde (type)snelheid. Het hebben van een typediploma kan dus de kansen op een baan verhogen.

Focus op de inhoud

Omdat je je niet meer hoeft te focussen op én je beeldscherm én je toetsenbord, kun je de focus op het scherm houden. Hierdoor kun je je meer op de inhoud focussen, in plaats van op het vinden van de juiste toets. Door het volgen van typelessen heb je dus kans dat je teksten er beter uit gaan zien dan voorheen.

Online of klassikaal?

Zoals eerder benoemd, worden typelessen vaak klassikaal aangeboden op scholen. Maar ook voor volwassenen zijn er klassikale typecursussen beschikbaar. Als je liever thuis de typecursus wil volgen, zijn er ook talloze online typecursussen beschikbaar. Welke optie beter bij je past, hangt natuurlijk af van dingen als zelfstandigheid. Als je twijfelt, kun je wellicht een online cursus met begeleiding volgen, door middel van een typedocent op afstand.

Conclusie

Waarschijnlijk heeft je kind al genoeg huiswerk om zich ook nog te willen buigen over een typecursus. Zelf heb je het waarschijnlijk ook al druk zat. Toch is deze extra investering in moeite en tijd een investering die grote toegevoegde waarde heeft. Houd er wel rekening mee dat een kind de typevaardigheden waarschijnlijk sneller aanleert dan een volwassene, vanwege vastgeroeste gewoontes.