Veelgestelde Vragen

Geen resultaten
Aangepaste normering
Wat is ‘aangepaste normering’?

Wanneer je dyslexie of een andere leeruitdaging (ADHD/concentratieproblemen, etc.) hebt, kun je kiezen voor een aangepaste normering. Dit betekent dat je met 75 aanslagen per minuut (in plaats van 100) je diploma kunt halen. Wanneer de aangepaste normering nodig is kun je dit doorgeven bij de inschrijving of (laten) veranderen in de profielpagina van de Typetuin.

Wanneer je slaagt met een aangepaste normering (tussen 75 en 100) dan staat dit in het klein op jouw diploma. Haal je 100 of meer aanslagen dan staat dit er niet meer op.

Begeleiding
Word ik bij de online cursus persoonlijk begeleid?

Ja. Onze type-coaches kijken op afstand mee en geven daar waar nodig tips. Via de berichtenpagina kun je zelf ook direct contact met ze opnemen.

Wat zijn de voordelen van een type-coach?

Jouw eigen online type-coach geeft handige tips en een duwtje in de rug wanneer je dat nodig hebt.
Bij de klassikale cursus begeleidt de type-coach je 13 weken lang. Tijdens de lessen én online. De Type-coach stelt samen met jou doelen op, let op je houding en de vingerzetting op het toetsenbord.

Hoe werkt de begeleiding op afstand?

Jouw type-coach kijkt hoe het met je gaat in de Typetuin. Wanneer het nodig is stuurt de coach je bij en geeft je advies. De type-coach is iedere werkdag bereikbaar voor je vragen.
Het voordeel van je eigen type-coach is een extra steun en duwtje in de rug om door te zetten en typevaardig te worden

Hoe kan ik contact opnemen met mijn type-coach?

Via de berichtenmodule in de Typetuin kun je contact opnemen met jouw type-coach. Deze vind je via een knop onderaan je scherm na inlog. Ook kan de type-coach via de berichtenpagina berichten naar jou sturen, dus denk eraan deze regelmatig te controleren.

Ik ben ouder/verzorger van een cursist. Hoe krijg ik inzicht in de voortgang van de cursus?
Iedere week ontvang je een rapportkaart per mail. Hieraan staan alle vorderingen. Wanneer je inlogt in de Typetuin kun je een up to date rapportkaart inzien.
Computerinstellingen en apparatuur
Waar kan ik inloggen?
Je kunt inloggen op de Typetuin leeromgeving via: mijn.typetuin.nl.
dfsdf

Als browser adviseren wij Mozilla Firefox of Google Chrome.

Werkt de Typetuin ook op een tablet (bv. een iPad) of een laptop?

Ja! De Typetuin is geen app maar open je via de webbrowser van je computer, laptop of tablet.

Tablet (bv. een i-Pad)  Om te leren typen op een tablet heb je wel een extern toetsenbord nodig. Vaak verbonden via Bluetooth. Vraag de speciaalzaak om raad.

Laptop Je kunt gewoon het toetsenbord van je laptop gebruiken. Voor de beste werkhouding adviseren we je wel om een los toetsenbord aan te sluiten en de laptop op bv. een stapeltje boeken te zetten.

Hoe krijg ik de stickers voor het toetsenbord?

Wanneer je de online cursus doet, krijg je na inschrijving de stickers zo spoedig mogelijk thuisgestuurd. Wanneer je de klassikale cursus doet, zullen de stickers bij de eerste les door onze typecoach worden uitgedeeld.

Ik kan niet inloggen. Wat moet ik doen?

Loop dan onderstaand stappenplan af:

  1. Weet je zeker dat je de juiste gebruikersnaam en wachtwoord gebruikt?
  2. Ben je jouw wachtwoord vergeten, klik dan bij het inlogveld op “Wachtwoord opvragen”.  Hierna krijg je gelijk via de mail uitleg hoe je een nieuw wachtwoord aanmaakt.
  3. Kijk op www.typetuin.nl/storingen voor actuele storingen.
  4. Kom je er niet uit? Bel ons gerust op 013-5220579 of mail naar support@typetuin.nl. We zorgen er dan voor dat je weer snel verder kunt!
Storingen of problemen met het gebruik van Typetuin?

Kijk op www.typetuin.nl/storingen of er een storing bekend is en wanneer de verwachting is dat deze is opgelost. Bel ons op 013-5220579 of stuur ons een bericht wanneer er geen storing bekend is. We helpen je graag!

Diploma
Welke typeniveau’s kan je halen?
Er zijn 5 niveau’s:
** 75 – 99 APM aangepaste normering
** 100 – 124 APM
*** 125 – 149 APM
**** 150 – 199 APM
***** 200 of hoger APM
APM = Aanslagen Per Minuut
Wanneer krijg je jouw diploma of deelnamebewijs?

Haal je met het examen minimaal 100 correcte aanslagen per minuut (of 75 bij een aangepaste normering), dan ben je geslaagd! Je hebt altijd drie examenpogingen; het beste resultaat komt op je diploma. Je ontvangt het diploma gelijk per mail. Na drie pogingen niet geslaagd? Je ontvangt dan een bewijs van deelname. Ben je een particuliere of klassikale cursist? Dan ontvang je binnen 4 weken jouw diploma of bewijs van deelname ook per post. Wanneer je de cursus via een speciale (inkoop)schoolaanbieding hebt gevolgd, ontvang je jouw diploma alleen per mail.

Handleidingen
Waar kan ik de handleiding vinden?

Het tuinboek voor onze online applicatie vind je hier. In onze applicatie is er ook een uitgebreide Oefentuin waarbij je inhoudelijke antwoorden op je vragen kunt vinden.

Kiezen en aanmelden
Voor wie is de Typetuin geschikt?
Voor iedereen! De Typetuin is vrolijk, fris en spannend. De Typetuin past zich bij iedere oefening aan het niveau en tempo van de cursist aan. Welke leeftijd je ook hebt, door het systeem leer je direct beter typen. De Typetuin is geschikt voor iedereen en dus ook voor jou!
Waarom zou ik voor de Typetuin kiezen?

In de speelse en verhalende omgeving met alle gave games vergeet je bijna dat je bezig bent om te leren typen! Een belangrijk voordeel hierbij is dat de Typetuin gebruik maakt van een echt adaptieve methode. Alle oefeningen die je in de Typetuin doet worden aangepast aan jouw niveau. Wanneer je een oefening wat moeilijker vindt, worden de volgende oefeningen wat makkelijker. En wanneer het juist goed gaat, worden de volgende oefeningen juist wat moeilijker. Niet te makkelijk en niet te moeilijk, precies goed voor jou! Doordat de oefeningen zich automatisch aanpassen aan jouw niveau, word je voortdurend uitgedaagd en blijft de cursus leuk. De Typetuin heeft onder meer door deze aanpak een bijzonder hoog slagingspercentage van 97%.

Typetuin online of klassikaal? Welke moet ik kiezen?

Vind jij het leuk om in een groepje een cursus te volgen? Of vind je het fijn om wat meer begeleid te worden bij het leren typen? Kies dan voor de klassikale cursus. Ben je wat zelfstandiger en heb je alleen iemand nodig voor je vragen? Kies dan voor de online cursus.

Hoe lang duurt de cursus?

Dat verschilt per cursist. Omdat je de Typetuin helemaal in je eigen tempo en op je eigen niveau volgt. 97% van de cursisten die minimaal 5 dagen in de week een kwartiertje oefenen slagen binnen 14 weken. Sommigen slagen al na 7 weken. Anderen hebben wat langer nodig. Je hebt totaal een jaar de tijd om de cursus af te ronden. Indien dit niet lukt binnen een jaar dan kun je de cursus tegen betaling met een jaar verlengen.

Ik heb dyslexie. Is de Typetuin voor mij geschikt?

Jazeker! De Typetuin is zeer geschikt voor cursisten met dyslexie. Naast dat de oefeningen zich aan jouw niveau en tempo aanpassen, kun je zelf ook een aantal instellingen (gratis) veranderen:

  • Je hebt voor de oefeningen de keuze uit drie lettertypes waaronder het Open Dyslexie Font.
  • Je kunt een aangepaste normering instellen.
  • De introductieteksten kunnen worden voorgelezen.
  • De tijdsbalk met diamanten kun je uitzetten.
Hoe meld ik me aan voor de Typetuin?

Ga op de website via de knop “aanmelden” naar de aanmeldpagina. Kies voor online of klassikaal. Kies je voor online dan krijg je, nadat alle gegevens zijn ingevuld en de betaling is gedaan, een mail met je inloggegevens en kun je gelijk beginnen in de Typetuin. Kies je een startdatum in de toekomst, bijvoorbeeld na de vakantie, dan krijg je de mail met je inloggegevens op de dag die je gekozen hebt. Kies je voor de klassikale groepscursus dan krijg je een week voor de startdatum een mail met alle informatie over de klassikale cursus.

Wat houden de diplomagarantie en de bestelgarantie in?

Voor de online cursus geldt een 14-daagse herroepingsgarantie. Ben je niet tevreden dan kun je binnen 14 dagen na aanmelding het cursusbedrag terugkrijgen. Voor de klassikale cursus geldt een herroepingsgarantie tot uiterlijk 21 dagen voor de start. Slaag je niet voor de typecursus (online of voor de klassikale cursus) en heb je wel voldoende geoefend dan krijg je het cursusbedrag terug. Meer informatie over de bestelgarantie en de diplomagarantie vind je in de algemene voorwaarden die op onze website staan.

Onderwijs
Op welke manier kan ik als docent de Typetuin inpassen in mijn onderwijsschema?

Als groepsleerkracht/intern begeleider kun je:

  • De Typetuin op de weektaak zetten.
  • Een aftekenlijst gebruiken waarbij leerlingen zelf de volgende leerling op de lijst moeten roepen als zij klaar zijn.
  • Leerlingen de opdracht geven om thuis te oefenen. Leerlingen kunnen namelijk zowel thuis als op school inloggen in de Typetuin.
  • Een specifiek moment op de dag of in de week inplannen voor de Typetuin.
  • De Typetuin ook alleen aanschaffen voor een gedeelte van jouw klas waarvan je denkt dat zij het meeste baat hebben bij het werken met de Typetuin.
Persoonsgegevens
Wat gebeurt er met jouw gegevens?

De data, die eerst anoniem wordt gemaakt, kan gebruikt worden voor wetenschappelijk onderzoek met als doel nieuwe wetenschappelijke inzichten te verwerven over schoolse vaardigheden en op deze manier Typetuin en het onderwijs te kunnen verbeteren.

Examen
Wanneer verschijnt het examen?
Het level met het examen verschijnt wanneer het 1e proefexamen tenminste 7 dagen geleden is en het gemiddeld aantal aanslagen op het proefexamen hoger is dan 100 (of 75 bij de aangepaste normering). Tot slot moet je tenminste 6 weken met de cursus in de Typetuin bezig zijn voordat het examenlevel verschijnt.
Wanneer ben je geslaagd voor het (proef)examen?

Je krijgt 8 minuten de tijd om te typen. Wanneer je een foutje typt kun je deze verbeteren met de Backspace-toets. Daarna kun je verder typen. Als je een foutje maakt zie je dit aan een rood knipperende letter. Je typt door tot de 8 minuten voorbij zijn. Je bent geslaagd wanneer je minimaal 100 correcte aanslagen per minuut (of 75 bij aangepaste normering) hebt gehaald. Je ziet gelijk of je geslaagd bent. Je kunt de resultaten zien in je rapportkaart.

Hoe vaak mag ik (proef)examen doen?

Het proefexamen kan zo vaak gemaakt worden als je wilt. Voor het examen heb je altijd 3 pogingen, ongeacht of je slaagt of zakt voor één van de eerdere examens. Als je slaagt, dan heb je dus de kans om nog een betere score te behalen door het examen nogmaals te maken (dit is echter niet verplicht). Indien je de eerste keer bijvoorbeeld zakt, dan heb je dus nog twee kansen om het examen te maken. Op de rapportkaart in de Typetuin kun je het best behaalde examenresultaat definitief maken door op de knop ‘Afronden cursus’ te klikken. Hierna kun je nog 2 weken inloggen in je Typetuin om bijvoorbeeld je rapportkaart in te zien en te bouwen aan je Kwouwsel. Je kunt dan NIET meer oefenen met typen in de levels.

Lesopzet Klassikaal
Wat doe ik tijdens de lesvrije weken?

Je mag zelf weten wanneer je oefent in de Typetuin, je hoeft dus niet op dezelfde tijd en dag als de klassikale lessen te oefenen. Het is belangrijk dat je tijdens de lesvrije weken twee keer een kwartier per dag oefent. Zorg er ook voor dat je scores in de rapportkaart verbeteren en zo veel mogelijk ‘groen’ worden. Oefen daarom goed in álle levels die je hebt vrijgespeeld.

Letters en tekens
Hoe kan ik het lettertype van de oefeningen aanpassen?

Op je profielpagina in de Typetuin kan je het lettertype aanpassen van de oefeningen. Je kan kiezen uit 3 verschillende lettertypes. Zo is er één lettertype speciaal voor cursisten met dyslexie. Deze heet Open Dyslexic. Je kan ook kiezen voor Courier New of Ubuntu Mono.

Wat moet ik doen als ik het lettertype te klein vind?

Wanneer je het lettertype te klein vindt dan kun je het beeld vergroten door op je toetsenbord de toetsen CTRL en + in te drukken. Je kunt het beeld weer kleiner maken door op CTRL en – te drukken. Je kunt ook CTRL indrukken en tegelijkertijd op je muis naar boven of naar beneden scrollen.

Ik krijg andere leestekens dan dat ik in typ? Wat kan ik hier aan doen?

Als je andere leestekens krijgt dan dat je typt (bijvoorbeeld je typt : en krijgt een +) dan ligt dit aan de “standaardinvoertaal”. Je kunt dit makkelijk oplossen door op je toetsenbord de linker CTRL en Shift-toets tegelijk in te drukken. Je kunt het dan bijvoorbeeld veranderen naar “Nederlands” of “Verenigde Staten (internationaal)”. Je kunt dit ook doen via het configuratiescherm van je computer.

Een andere oorzaak kan zijn dat je een automatische vertaaltool hebt aanstaan, zoals Google Translate. Zorgt dat deze niet automatisch aanstaat.

Hoe typ ik hoofdletters?

Hoofdletters typ je met behulp van de Shift-toets. De Shift-toets is een combinatietoets: deze toets kan niets alleen. De gebruikswijze is: 1. Shift-toets ingedrukt houden. 2. Andere toets aanslaan. 3. Shift-toets loslaten. Voor een hoofdletter gebruik je dus altijd beide handen. Een hoofdletter omvat dus 3 tellen: Voor de letters links op het toetsenbord (Q-W-E-R-T-A-S-D-F-G-Z-X-C-V-B): 1e tel:  indrukken van de rechter Shift-toets met de rechter pink. 2e tel:  typen van de betreffende letter met de juiste vinger van de linkerhand. 3e tel:  loslaten van de Shift-toets. Voor de letters en tekens rechts op het toetsenbord (Y-U-I-O-P-H-J-K-L-:-N-M-,-.-?): 1e tel:  indrukken van de linker Shift-toets met de linker pink. 2e tel:  typen van de betreffende letter of teken met de juiste vinger van de  rechterhand. 3e tel:  loslaten van de Shift-toets.

Levels
Hoeveel levels en games zijn er in de Typetuin?

Er zijn 8 verschillende levels, 1 bonuslevel en 3 games in de Typetuin. Je begint bij level 1 met losse letters. Hierna volgen letter reeksen, woorden, woord reeksen, regels en uiteindelijk een proefexamen waarin je een groot stuk tekst zult typen. Ondertussen speel je ook games vrij en werk je toe naar je examen. Je kunt naar een volgend level als je voldoende getypt hebt en je score hoog genoeg is. Dit is per level verschillend en vind je terug bij de vraag wanneer het volgende level/game verschijnt.

Wanneer verschijnt het volgende level of game?

Het volgende level gaat open op basis van het aantal opgaven dat je hebt gemaakt en als je minstens 3 sterren in je hebt behaald in je huidige level. In onderstaande tabel kun je zien wat daarvoor nodig is per level.

LevelAantal opgavenAPMNauwkeurigheid %
Level 12502550%
Level 22503060%
Level 32503565%
Level 42504070%
Level 52505075%
Level 6150*50*75%*
Level 71506080%
Level 81507585%
Level 915010090%

* Level 6 is een bonuslevel, deze is optioneel.

Als voorbeeld, je bent in level 1 en je hebt een normering van 100. Dan moet je tenminste 25 letters typen per minuut en de helft van de letters correct typen om level 2 (en de minigame) open te spelen.

Als je in het overzichtsscherm met je muis over een actief level heengaat zie je een bordje verschijnen. Daarin kun je ook je huidige voortgang zien en wat je nog moet doen om het volgend level te bereiken.

Wanneer er een nieuw level is geopend, zie je deze gelijk in je overzichtsscherm en kun je erin gaan oefenen. Een nieuwe game kun je vinden in het overzichtsscherm als bliksemflits. Wanneer je hierop klikt, opent jouw game.

Hoe speel ik Bonuslevel 6?

In bonuslevel 6 ga je aan de slag met het typen van bijzondere tekens. Dit level mag je maken, maar hoeft niet. De tekens die je hier leert komen ook niet voor in het (proef)examen. Belangrijk om te weten is dat in de (proef)examentekst de volgende leestekens kunnen voorkomen: de komma (,), de punt (.), de dubbelepunt (:), de puntkomma (;), het vraagteken (?) en de apostrof (‘). Hoe je bijzondere tekens kunt maken op jouw toetsenbord, vind je op de laatste twee pagina’s van de handleiding. Ook kun je de aanwijzingen vinden in de applicatie, bij het level.

Wanneer verschijnt het proefexamen?

Het proefexamen opent wanneer je in level 9 minimaal 150 oefeningen hebt gedaan en het aantal aanslagen per minuut is in dit level hoger dan 100 (of 75 bij een aangepaste normering).

Oefenen
Hoe werkt de Typetuin voor mij?

Alle oefeningen die je in Typetuin gaat doen zijn aangepast op het niveau waarop jij typt. Wanneer je een oefening wat moeilijker vindt, wordt deze wat makkelijker. En wanneer het juist goed gaat dan worden de oefeningen wat moeilijker. Niet te makkelijk en niet te moeilijk, precies goed voor jou. Met een lastig woord heet dat “adaptief”.

Hoe vaak en hoe lang moet ik oefenen?

Oefen iedere dag twee keer een kwartiertje. Het is erg belangrijk goed en geconcentreerd te werken. Je kunt beter twee keer een kwartier per dag goed typen dan een half uur ineens achter elkaar. Het is heel normaal dat je in de laatste 10-15 minuten van dat half uur minder geconcentreerd bent. En als je minder geconcentreerd bent ga je meer foutjes maken. Je hebt een jaar de tijd om de cursus af te ronden. De meeste cursisten slagen, bij voldoende oefenen, binnen 14 weken.

Hoe maak ik de oefeningen in de Typetuin?

Wanneer je in Typetuin op het bordje klikt waar een level op staat krijg je een scherm te zien met wat je gaat leren in dit level. Deze kun je ook voor laten lezen. Nadat je dit goed gelezen hebt zorg je ervoor dat je in de juiste houding achter je computer zit en dat je vingers in de basishouding staan. Zodra de cijfers 1, 2, 3 verdwenen zijn, kun je starten met het overtypen van de tekst. Het hartje rechts boven in beeld geeft aan hoeveel levens je hebt (dus hoeveel foutjes je mag maken). Onder in beeld zie je een toetsenbord afgebeeld staan, de letters die je in dat level oefent worden in kleur weergegeven. De letters die je overtypt hebben dezelfde kleur als de letters op het toetsenbord en die horen ook weer bij een bepaalde vinger. Dat is het ezelsbruggetje waar je gebruik van maakt. Benoem de letter hardop of in je hoofd als je de letter intikt. Probeer niet te lezen maar letter voor letter te typen. Rechtsboven het toetsenbord zie je de pijl van de backspace (verbetertoets) staan. Staat daar een rood kruis doorheen dan kun je geen gebruik maken van de backspace.

Hoeveel levens heb ik per oefening?

Bij elke oefening krijg je een aantal “levens: Je kunt dit zien aan een rood hartje rechts bovenaan in de oefening. Elk hartje staat voor een leven. Als je maar 1 leven hebt, mag je geen fouten maken en moet je dus alle letters goed typen. Als je 2 of meer levens hebt, dan mag je 1 of meer fouten maken, afhankelijk van het aantal levens. In de hogere levels mag je bij sommige oefeningen de backspace-knop gebruiken om je fouten te verbeteren.

Hoe zie ik of ik de backspace-knop kan gebruiken?

Tijdens het maken van de oefeningen, zie je rechts boven het toetsenbord de backspace-knop in beeld. Als er een rood kruis door heen staat, dan kan en mag je de backspace niet gebruiken. Als er geen kruis door de knop staat dan mag je de backspace-knop gebruiken.

Ik wil stoppen tijdens het maken van een oefening, kan dat?

Als je wilt stoppen, dan kan je na het geven van je antwoord op de stopknop rechtsonder in beeld klikken. Maar als je 10 oefeningen achter elkaar maakt dan krijg je een BONUS van 25 diamantjes!

Hoe verdien je diamantjes in de Typetuin?

Tijdens elke oefening verschijnen er onderaan het scherm diamantjes. Er verschijnen evenveel diamantjes als het aantal seconden die je krijgt om de tekst over te typen. Als je foutloos typt, verdien je alle diamantjes die nog zichtbaar zijn op het scherm, oftewel het aantal seconden dat je nog over hebt. Als je de oefening niet binnen de tijd typt, worden er geen diamantjes gewonnen of verloren. Wanneer je een fout maakt en je leven(s) kwijt raakt, dan verlies je de overgebleven diamantjes. Deze tijdsbalk met diamantjes kun je uitzetten in de speelinstellingen in jouw profielpagina.

Kwouwsel
Wat kun je doen met de diamantjes bij het Kwouwsel?

Probeer tijdens het typen zoveel mogelijk diamantjes te verdienen. Dit doe je door de letters snel en goed te typen. Hoe sneller je alle letters goed hebt getypt, hoe meer diamantjes je verdient. Maar pas op! Als je te veel fouten hebt gemaakt, verlies je de diamantjes. Hoe meer oefeningen je doet in de levels, hoe meer diamanten je verdient. En met die diamanten kun je in de prijzenkast je eigen Kwouwsel bouwen.. Een wat? Een Kwouwsel! Wat dat is zie en hoor je vanzelf wel in de Typetuin hoor!

Rapportkaart
Is de rapportkaart belangrijk?

De rapportkaart is heel belangrijk. Hier kun je zien hoe het gaat met typen. Elke week krijg je per mail je rapportkaart gemaild, maar je kunt in de Typetuin ook de rapportkaart bekijken. In de rapportkaart kun je zien wat jouw score is en welke kleur hier bij hoort, hoeveel je hebt geoefend en wat je typesnelheid is. Per level haal je een score die loopt van 1 tot 1000, in stapjes van 10. De score geeft aan hoe goed je typt in het level. Hoe minder foutjes je maakt, hoe hoger je score is. Foutloos typen is in het begin het belangrijkste. Al typ je heel snel maar maak je nog veel fouten zal je score niet omhoog gaan. Wanneer je levels groen zijn, wordt je snelheid ook belangrijk. De score verkleurt van rood, naar oranje, naar geel, naar lichtgroen en naar donkergroen.