Een typecursus thuis volgen: Hoe doe je dat?

Goed kunnen typen is tegenwoordig net zo belangrijk als goed kunnen schrijven. Sterker nog, in de praktijk typen we veel meer op de computer, dan dat we nog schrijven met pen en papier. Net zoals schrijven is het bij typen belangrijk hoe netjes je dat doet. Daarbij is een voordeel om het zo snel mogelijk te doen. Hoe sneller je typt, hoe meer werk je kunt doen. En des te beter je prestaties. Dat geldt niet alleen voor werk als volwassene thuis of op kantoor, maar ook voor kinderen op school. Op het moment dat kinderen goed leren te typen, zullen ze veel tijd besparen die ze aan andere dingen kunnen besteden. Een typecursus is dus een investering in jezelf en je toekomst.

Twee opties voor typelessen

Nu kun je bij een typecursus kiezen uit twee mogelijkheden. De eerste is de klassikale typecursus. Dat is een vorm waarbij je in cursusgroepen bij elkaar komt en waarbij je klassikaal les krijgt van een typeleraar. Vervolgens doe je ook diverse oefeningen klassikaal en herhaal je die vervolgens thuis door middel van een computerprogramma. Dit is eigenlijk een variant op een standaard lesmethode. De tweede optie is typelessen thuis volgen door middel van een online typecursus. Hierbij krijg je iedere week oefeningen en volg je de lessen geheel vanuit huis. Begeleiding op afstand door een coach behoort hierbij tot de mogelijkheden. Aan de hand van het behaalde niveau krijg je vervolgens weer nieuwe oefeningen die aansluiten op je behaalde niveau.

Thuis een typecursus volgen: welke kiezen?

Beide opties hebben voor- en nadelen. Een klassikale cursus is vrijwel altijd wat duurder, maar biedt wel meer interactie en tips voor de fysieke houding. Je kunt direct vragen stellen aan de docent en je leert ook van de vragen van je groepsgenoten. Voor kinderen kan dit een meerwaarde zijn, maar ook een online cursus heeft betrekkelijke voordelen. Kinderen zitten immers al de hele dag op school en willen dan erna graag direct even naar buiten. Online typelessen in een leuke vorm zijn in dat geval dan ook erg handig. Je bent dan flexibel en je kind kan de typecursus volgen wanneer dat uitkomt. Daarbij komt dat een online typecursus vaak wordt vormgegeven om aan te sluiten op de belevingswereld van kinderen. Bijvoorbeeld door middel van een speciale opdrachten, filmpjes en interactieve spellen.

Gemotiveerd blijven

Een belangrijke factor voor de ouders is wel dat zij hun kind goed in de gaten moeten houden als zij de typecursus thuis volgen. Online wordt namelijk discipline minder direct afgedwongen en kinderen zijn al snel geneigd om hun tijd aan andere dingen te besteden. Gelukkig wordt dit bij goede typecursus voorkomen met leuke motiverende spelelementen. Maar een klassikale cursus zal deze motivatie ook op een directe wijze kunnen geven. Je moet als ouder dus een goede afweging maken of je de tijd en energie hebt om je kind bij de online typecursus te begeleiden. Heb je bijvoorbeeld een drukke baan dan is een klassikale cursus voor je kind waarschijnlijk toch wat meer geschikt.

Blind leren typen en typediploma

Vrijwel alle online typelessen zijn gericht op het blind leren typen. Hierbij leer je om niet langer naar de letters te kijken, maar naar het scherm. Zo kun je veel sneller schrijven, omdat je niet continue heen en weer hoeft te kijken. De standaard gebruikte manier om dit te leren is door stap voor stap de letters af te plakken met stickertjes. Zo kun je niet langer meer zien welke letter daar onder zit en moet je wel vanuit je geheugen gaan schrijven. Op een gegeven moment zijn alle letters afgeplakt en is het de bedoeling dat je ze bijna gedachteloos kunt in tikken. Door middel van veel herhaling en oefenen gaat dit steeds beter. Op een gegeven moment kun je een examen doen. Ben je snel en foutloos genoeg? Dan krijg je een typediploma.

Tips voor thuis een typecursus volgen

Wil je een typecursus thuis volgen? Dan zijn er aantal handige tips die jou kunnen helpen. Een belangrijke tip is om uit het grote aanbod van mogelijkheden er altijd eentje te nemen waarbij je online begeleiding krijgt. Deze coach kun je via de chat of de mail vragen stellen als je iets niet snapt. Bij kinderen kan dit zowel door de kinderen zelf alsook door de ouders worden gebruikt. Dezelfde coach beoordeelt ook de ingestuurde oefeningen. Een andere tip is om te kiezen voor een adaptieve typecursus. Dat houdt in dat er geen standaard methode is die wordt gevolgd, maar dat de toegestuurde oefeningen worden aangepast op het niveau van de cursist. Heb je meer tijd nodig om bepaalde letters onder de knie te krijgen, dan krijg je meer oefeningen om dit te leren. Op deze manier blijft de leerling beter gemotiveerd en komt hij of zij niet voor onmogelijke opdrachten te staan.

Vergelijken

Vooral online is er erg veel aanbod in typecursussen. Een tip is dan ook om bij het aangaan van een online typelessen meerdere typecursussen met elkaar te vergelijken. Bekijk ook goed de verschillende onderdelen van typeopleiding, zoals inzicht voor ouders, motivatie voor de cursist en garanties. Tevens kun je natuurlijk de prijs in ogenschouw nemen, en bekijk vooral ook de recensies, aantal geslaagde cursisten en het slagingspercentages van de deelnemers. Cursussen waarbij veel leerlingen slagen zullen dit uiteraard vermelden. Kom je dit niet of slechts met moeite tegen, dan is die typecursus wellicht niet ideaal. Uiteindelijk is het vrijwel altijd verstandig om een betrouwbare en wellicht wat duurdere cursus te nemen. Uiteindelijk gaat het om een belangrijke investering waar jij of je kind nog een zeer lange tijd voordeel van zult hebben.