Handige tips om te leren typen met 10 vingers

In Nederland is naar schatting ongeveer 20% van de mensen die met een computer werkt in staat om blind te typen met het tienvingersysteem. Deze werknemers hebben een grote voorsprong op degenen die deze vaardigheid niet beheersen. Als je namelijk op de juiste manier geleerd hebt om met 10 vingers te typen, maak je minder fouten, werk je sneller en heb je minder risico op RSI. Hier volgt een aantal tips over hoe je kunt leren typen met tien vingers.

Tips voor snel leren typen met 10 vingers

Met de volgende tips kun je meteen aan de slag:

  • Bepaal met welke toetsenbordindeling je wilt leren typen. Naast QWERTY zijn er ook speciale programma’s voor AZERTY en Dvorak. In Nederland typt men gewoonlijk op een QWERTY toetsenbord, in België is dat AZERTY. De Typetuin cursus is geschikt voor zowel het QWERTY als AZERTY toetsenbord.
  • Bepaal op welke termijn je wilt leren blind typen: wil je een snelcursus of wil je ruim de tijd nemen?
  • Zoek je een training voor een volwassene, een basisschoolkind of een tiener?
  • Je kunt altijd eerst zelf oefenen met behulp van gratis online software, zodat je al wat basiskennis opdoet.
  • Heb je een QWERTY toetsenbord, zet dan de vingers van je linkerhand op de A, S, D en F en de vingers van je rechterhand op de J, K en L. Je duimen rusten op de spatiebalk.
  • Met een online typeprogramma doe je allerlei basisoefeningen. Iedere vinger en pink heeft een eigen groepje letters. Door veel te oefenen leer je uit je hoofd welke letters bij welke vinger horen.
  • Wil je een certificaat halen, schaf dan een cursus aan die past bij je leeftijd en die je afsluit met een typediploma.

Zelf online oefenen

Wil je thuis ervaring opdoen met typen, kies dan voor een online typeprogramma. Er zijn verschillende typelessen te vinden die het mogelijk maken om je typevaardigheid te vergroten. Kijk welke toetsenbordinstelling je wilt gebruiken en in welke taal je het programma wilt volgen. Je leert op deze manier de basisposities van je vingers en duimen. Vervolgens doe je oefeningen om de toetsenbordrijen onder de knie te krijgen.

Blind typen: de verschillende soorten cursussen

Er is een groot aanbod in typecursussen voor kinderen en volwassenen. Voor kinderen is het heel stimulerend als het programma afgesloten wordt met een officieel diploma. Een typecursus is tegenwoordig gelukkig allesbehalve saai: het is voor kids mogelijk om typelessen te volgen met behulp van games en video’s, zodat ze allerlei leuke avonturen kunnen beleven. Dit uiteraard ook bij Typetuin. Hierbij wordt het typen gecombineerd met het geven van interessante informatie die je helpen beter te typen. Er is ook een typecursus die speciaal geschikt is voor dyslectische kinderen.

Ook voor volwassenen is het vaak verstandig om een typediploma te halen. Veel mensen moeten namelijk tijdens hun werk op de computer blind aantekeningen maken, terwijl ze tegelijkertijd met een cliënt praten. Blind typen is ook handig bij e-mailen of rapporten schrijven. Als je graag een hogere typesnelheid en een lager foutpercentage wilt bereiken, dan is een typecursus echt een must. Er zijn goede online cursussen voor volwassenen, herintreders en senioren.

Efficiënter werken

Kinderen zijn elke dag zo veel met de computer bezig, dat ze vaak in een mum van tijd met twee of meer vingers kunnen typen. Het voordeel van leren typen met tien vingers is dat je op den duur wel 130 tot 200 aanslagen of meer per minuut kunt halen. Je typesnelheid ligt na een cursus dus veel hoger en je kunt je werk of studie hierdoor efficiënter uitvoeren. Heeft je kind dyslexie, dan heeft blind leren typen bovendien een goede invloed op de lees- en schrijfvaardigheid.

Meer ontspannen achter de computer

Als je in staat bent om snel met 10 vingers te typen hoef je niet meer naar de toetsen te kijken, maar kijk je meteen naar de tekst in je beeldscherm. Je zult dan sneller je eigen typefouten corrigeren. Je zult minder moe worden tijdens het typen en bovendien creatiever schrijven. Daarnaast typ je meer ontspannen en is je zithouding beter, waardoor het risico op RSI kleiner wordt.

Zowel een goede typevaardigheid als een goede houding achter de computer werken dag in dag uit enorm in je voordeel, of je nu typt voor school, studie of werk. Voor iedereen, van basisschoolleerling tot student en van docent tot arts, is het dus heel zinvol om snel te leren typen met tien vingers.