Hoe kun je het beste typecursussen vergelijken?

Wil je op het internet typecursussen vergelijken, dan is er veel keuze. Met tal van aanbieders en verschillende soorten cursussen is het moeilijk om de kwaliteit te bepalen. In dit artikel zetten we de overwegingen op een rij waar je op kunt letten als je typecursussen gaat vergelijken.

Zie hieronder ook een overzicht met aanbieders van typecursussen vergeleken op een aantal belangrijke punten.

Door een typecursus kun je veel efficiënter gebruik maken van je computer. Kun je straks met 10 vingers blindtypen, dan heb je in mum van tijd je e-mails en werkopdrachten af. Voor kinderen is een typecursus nuttig, want jong geleerd is oud gedaan en ze hebben er hun hele leven plezier van.

In de volgende alinea’s vind je overwegingen die je helpen bij het selecteren van een geschikte typeopleiding voor jezelf, je zoon of dochter. Aan de hand van voorkeuren die je hebt of criteria waarvan je vind dat een typecursus daaraan moet voldoen, kun je dan uiteindelijk gerichter op zoek gaan naar de ideale typecursus

TypetuinLOI typenDucktypenAmbrasoftTypetopia
Prijs€ 100,-€ 139,-€ 100,-€ 149,-€ 129,-
Cursus themaRed je tuinSpionageMaak een krantVideoblogsIn de ruimte
Cursusduur (bij 15 mijn per dag)14 weken24 weken20 weken12 weken20 weken
Persoonlijke typedocent
Diplomagarantie
Aantal geslaagde cursisten150.000NBNBNB90.000
Adaptieve leermethode
Wetenschappelijk onderbouwd
Dyslexie-versie mogelijk
Begeleiding via module
Individuele tips
Voortgangsapp voor ouders
Mogelijkheid klassikale cursus

Leren typen in groepsverband of alleen

De ene persoon kan prima alleen leren met behulp van eigen lesmateriaal of software, om tenslotte een type-examen af te leggen. Soms geeft het leren in groepsverband voor deze personen zelfs problemen door een laag concentratievermogen. Maar anderen hebben meer moeite met alleen leren, doordat ze niet over voldoende zelfdiscipline beschikken om de lessen te doorlopen. In dat geval is een groepscursus wel erg nuttig.

Bovendien werkt de een liever met computers en de ander heeft liever een menselijke typeleraar die eventuele fouten en nauwkeurigheid verbetert. Daarbij is ook de afstand vaak belangrijk bij de keuze.voor een typecursus in de buurt of op de computer. Bij het zoeken naar een typeopleiding voor kinderen is het verder belangrijk om te kijken of je kind veel persoonlijke aandacht nodig heeft. In dat geval is een klassikale typeopleiding vaak de beste keuze. Maak als je typecursussen gaat vergelijken de overweging of de cursist het liefst alleen of in een groep oefent met blindtypen.

Leren typen volgens een systeem

Leren typen gaat het beste met behulp van een tienvingersysteem. Een twee- of viervingersysteem is minder efficiënt en kan bovendien de kans op RSI vergroten door een verkeerde houding van de hand en rug. Ook het aantal lesuren is zeker niet onbelangrijk. Een verkorte typecursus van bijvoorbeeld 1 dag is handig als je niet zoveel tijd hebt. Maar hierbij wordt slechts het typen van de letters en een aantal leestekens aangeleerd. Zo gebruik je niet alle lettercombinaties, waardoor je voor bepaalde woorden, leestekens en cijfers toch steeds op het toetsenbord zult moeten kijken. Vaak val je dan na verloop van tijd terug op het typen met 2 of 4 vingers.

Het beste is dus om te gaan voor een typecursus die wordt gespreid over meerdere lessen, en waarbij er ook echt wordt geleerd om met 10 vingers te typen.

Variërende typecursussen per leerling

Vroeger kregen alle leerlingen dezelfde typeopleiding. De oefeningen werden van te voren uitgewerkt en aan de leerlingen voorgelegd. Tegenwoordig kun je kiezen voor digitale typetrainingen, waarbij de lessen worden afgestemd op de cursist. Dit heet een adaptief leersysteem. Zo leren jij en je kind effectief typen en worden extra gemotiveerd door lessen aangepast op vaardigheid en vordering.

Wil je liever persoonlijk typeles krijgen? Dan kun je ook kiezen voor privélessen, waarbij vaak ook rekening wordt gehouden met jouw vaardigheden. Ook zo oefen je de dingen die je nog niet beheerst vaker dan de rest.

Spelenderwijs leren typen

Zoek je een systeem waarmee je serieus leert typen, of heb je liever een typecursus die spelenderwijs je vaardigheden traint? Deze vraag is vooral belangrijk als je op zoek bent naar een typecursus voor je kind, omdat spelenderwijs leren typen je kind extra kan motiveren. Er zijn echter ook kinderen die zelf al erg gemotiveerd zijn en het liefst zo snel mogelijk leren typen. Dan is een wat serieuzere aanpak met oefenregels een betere keuze.

Er bestaat zelfs een combinatie van de twee, waarbij je kind per opdracht kan kiezen of hij of zij spelenderwijs door wil gaan, of een gewone oefening verkiest. En misschien vind je zelf spelenderwijs leren typen ook wel erg motiverend. Het nadeel van een typecursus in de vorm van een spel kan zijn dat de oefeningen herhaald moeten worden. Dit is bij elke typecursus het geval, maar bij een digitale spelvorm betekent dit al gauw herhaling van animaties en een bekend verhaal. Hierdoor moet je kind veel doorklikken en wachten tot er eindelijk weer getypt mag worden en verliest het snel de aandacht voor het spel.

Het resultaat van een goede typeopleiding

Welke cursus je uiteindelijk ook kiest, het uiteindelijke doel is blind leren typen met 10 vingers zonder op je toetsenbord te kijken. Hierdoor verlies je tijdens het typen geen tijd met het op- en neerkijken van toetsenbord naar beeldscherm en belast je je nek en schouders minder. Het typen zelf gaat bovendien ook sneller doordat je vingers zich snel over het toetsenbord bewegen en je moeiteloos hele zinnen wegtypt.

Of je nu klassikaal of thuis alleen leert typen, spelenderwijs of serieus, wanneer je straks klaar bent met je opleiding type je jouw teksten automatisch. Daardoor concentreer je je beter, verbetert je spelling en kun je meer aandacht besteden aan de inhoud van je tekst. Daarnaast brengt een goede typeopleiding je ook baat op fysiek vlak, want je zult zo veel minder risico hebben op lichamelijke problemen doordat je de juiste typehouding hebt.