Goede typecursus ervaringen bij je kind: Tips en uitleg

29 oktober 2018

Een goede typecursus ervaring is vandaag de dag zeer relevant. Dit zorgt er immers voor dat je optimaal een typevaardigheid aanleert. En juist in deze digitale tijd is goed kunnen typen een enorm voordeel voor alle leeftijden. Zeker kinderen kunnen profijt hebben van het goed en snel kunnen typen, niet alleen bij hun bezigheden op het web, maar ook als ze eenmaal naar school gaan en huiswerk krijgen. Hier lees je meer over hoe je je kind de beste ervaringen tijdens een typecursus kunt bezorgen.

Leren blind typen is even wennen maar gaat veel sneller

Bij een goede typecursus wordt het de kinderen aangeleerd om blind te typen. Het is hierbij dus afgeraden om naar het toetsenbord kijken. Dat lijkt in het begin heel moeilijk, maar uiteindelijk halen kinderen (en volwassenen) hier heel veel voordeel uit. Het maakt dat typen veel sneller gaan, zeker wanneer je iets over moet typen. Maar ook als je iets uit je hoofd moet typen, brengt het voordelen. Je kunt je concentreren op je scherm, terwijl je vingers het typewerk doen. Personen die blind typen zijn ongeveer drie keer zo snel dan iemand die niet blind typt.

De focus ligt op de inhoud

Blind typen geeft ook een betere lichaamshouding. Ze hoeven niet constant naar het toetsenbord te kijken en hierdoor hoeven ze dus ook niet voorovergebogen te zitten. Het verkleint daardoor ook de kans op RSI-klachten. Doordat ze zich alleen op het scherm hoeven te concentreren, scheelt dat veel inspanning. Hierdoor ligt de focus vooral op datgene waarmee ze bezig zijn en kunnen ze zich beter concentreren op de inhoud. Het blind typen wordt namelijk een automatisme, dus daar hoeven ze zich niet op te focussen.

Foutloos typen

Vaak kan de jeugd door alle aanwezige computers, telefoon of tablets in huis best al aardig typen. Maar als ze straks voor school een foutloze tekst moeten maken is dat toch een ander verhaal. Natuurlijk haalt de spellingscontrole er veel uit, maar als je per ongeluk ‘kat’ in plaats van ‘lat’ hebt getypt, zal de spellingscontrole dit niet als fout erkennen. Kat is tenslotte een bestaand Nederlands woord. Een goede typecursus helpt om zo foutloos mogelijk te typen. Ook bepaalde lettercombinaties die moeilijk zijn, worden hierdoor makkelijker. En natuurlijk krijgen kinderen een nog hogere typesnelheid door de cursus.

Tijd besparen op je huiswerk

Snel en foutloos typen bespaart uitzonderlijk veel tijd bij het maken van huiswerk. En dat is toch precies wat de kinderen prettig vinden? Hoe eerder het huiswerk af is, des te sneller kunnen ze andere activiteiten gaan ondernemen. Een typecursus ontwikkelt ook de taalvaardigheid van kinderen. Het is bewezen dat kinderen die goed kunnen typen, meestal minder fouten maken bij het maken van dictees en opstellen. Waarschijnlijk komt dit omdat ze zich toch minder hoeven te focussen op het toetsenbord.

Wanneer beginnen met een typecursus?

Jonge kinderen pikken snel iets op, zeker in de laatste drie groepen van de basisschool. Als ze nog jonger zijn, kan het natuurlijk ook, maar hun handjes moeten wel groot genoeg zijn voor het toetsenbord en ze moeten natuurlijk wel kunnen lezen en schrijven. Vaak vinden ze het ook nog leuk om een typecursus te doen. Zeker bij een goede typecursus is het een soort van spelletje voor ze en wordt het ook nog eens op een speelse wijze aangeleerd.

Jong geleerd, oud gedaan

Als ze eenmaal snel en blind kunnen typen, verleren kinderen het niet meer zo snel. Ze hebben hier dus de rest van hun leven plezier van. Niet alleen voor de schoolwerkzaamheden, maar ook tijdens de eventuele verdere studie of later bij hun werkzaamheden. Werkgevers zullen kandidaten met een typediploma nog steeds als een pre zien, ook omdat hiermee de werkzaamheden vaak een stuk sneller gaan. Sommige functies vragen zelfs om een bepaalde typesnelheid.

De cursus moet uitdagend zijn

Een goede typecursus leert ook altijd gelijk de juiste houding aan en de juiste stand van de vingers. Dit voorkomt verkeerde aanslagen of rugpijn omdat je niet goed zit. Op een verkeerde manier de letters aanslaan, vermindert ook nog eens een keer de snelheid van het typen en het is vaak lastig om dit weer af te leren. Voor de jeugd is het ook belangrijk dat de cursus niet saai of vervelend is. De cursus moet wel uitdagend blijven.

Typecursus ervaringen

Verdiep je vooraf altijd even in de typecursus die je kiest. Niet alle typecursus ervaringen zijn hetzelfde. Vaak zit er al een verschil in de lengte van een cursus en de manier waarop geoefend wordt. Bij sommige cursussen wordt geoefend in de vorm van spelletjes, bij anderen ligt de nadruk op het herhalen. Er zijn ook cursussen die dyslectische mogelijkheden hebben. Daarnaast is persoonlijke begeleleiding bij de typecursus een belangrijke factor.

Wel of geen diploma

Als je een typecursus hebt gedaan, vindt iedereen het leuk om deze vaardigheden terug te zien op een typediploma. Hierop staat ook meestal vermeld met hoeveel aanslagen per minuut je kan typen. Een dergelijk diploma verliest nooit zijn waarde. Bij Typetuin krijg je altijd een erkend typediploma wanneer je de typecursus hebt afgerond.

Ergonomique Oefenweb.nl Taalzee Rekentuin.nl Zwijsen CRKBO Landelijk Steunpunt Brede Scholen
Typetuin verzorgt al meer dan 40 jaar met succes klassikale typecursussen. Ook bieden we bekroonde online typeopleidingen met begeleiding. Dankzij onze ervaring en betrokkenheid hebben we een slagingspercentage van boven de 97%.

Typetuin is onderdeel van Brightskills
Bosscheweg 46, 5056 KC Berkel-Enschot
Tel. 013-5220579   info@typetuin.nl
info@typetuin.nl


Of vind ons op social media:

Typetuin op YouTube
Reviews van onze tevreden klanten
9 gebaseerd op 331 reviews