Wat is blind typen nu precies? Alle informatie over blind leren typen

Goed kunnen blind typen is een belangrijke vaardigheid voor zowel kinderen als volwassenen. Maar wat is het nu precies, wat kun je ermee en hoe kun je goed en snel blind leren typen? Hieronder vind je meer informatie.

Waarom blind leren typen

Veel mensen herkennen vandaag de dag de waarde van het leren blindtypen. Met behulp van alle tien de vingers (in plaats van slechts één of twee) kun je dankzij deze techniek typen op een grote snelheid, en dat ook nog eens zonder fouten te maken. De naam zegt het natuurlijk al: bij deze manier van typen ben je in staat om te schrijven zonder naar de toetsen te kijken. Wanneer je leert blindtypen leer je je vingers blindelings de juiste combinaties te maken op het toetsenbord terwijl je zelf naar het beeldscherm kunt kijken. Typen is vanaf dat moment een klus waarbij je niet hoeft na te denken over het vinden van de juiste letters. Dit heeft ook vele andere voordelen, waaronder een betere houding en een hogere kwaliteit in geleverd werk.

De opkomst van blind typen

In de tijd dat typmachines nog bestonden was het blind leren typen vooral een vaardigheid die belangrijk was voor meisjes en vrouwen. Voor secretaresses was het belangrijk dat zij zo snel en precies mogelijk konden typen op hun typemachines, zodat ze hun werk zo goed mogelijk konden uitvoeren. Met de opkomst van de computer zit iedereen tegenwoordig bijna heel de dag te typen. Of je het nu nodig hebt voor school of je werk: blind typen is een vaardigheid die iedere dag weer goed van pas komt. Door de belangrijke rol die computers spelen in onze maatschappij is het waardevol om een goede typetechniek aan te leren.

Wat zijn de voordelen van leren blind typen?

Door te leren blindtypen stel je jezelf in staat om foutloos en snel te schrijven. Je schrijft terwijl je naar het beeldscherm kijkt zodat je meteen ziet of je fouten maakt. Deze techniek zorgt er bovendien voor dat je je vingers goed gebruikt waardoor blessures aan de handen of RSI voorkomen kunnen worden. Door typelessen te volgen is het mogelijk om te leren wat je de juiste positionering is van je vingers, waardoor je snel de juiste toets kunt vinden. Zonder te kijken weet je precies waar elke letter zich bevindt op het toetsenbord.

Met welke technieken kun je blind leren typen?

Het aanleren van deze techniek gebeurt hoofdzakelijk door veel en op een juiste wijze te oefenen. Om de beste resultaten te boeken zijn er verschillende manieren waarop je kunt leren blindtypen. Hierbij heb je bijvoorbeeld de keuze tussen een online of klassikale cursus. Kijk verder naar de gebruikte techniek. Niet iedere techniek past bij jou, en sommige technieken zijn beter voor jongere kinderen dan voor volwassen of andersom. Het beste is over het algemeen een cursus die adaptief is, zodat je op ieder gewenst niveau kunt instappen. Een adaptieve cursus is hierdoor zowel geschikt voor kinderen als volwassenen.

De stickermethode

Deze manier van leren is vooral geschikt voor iedereen die merkt dat het moeilijk is om de ogen van het toetsenbord af te houden. De methode werkt het beste door langzaam maar zeker steeds meer toetsen af te plakken, waardoor het niet meer mogelijk is om te zien welke letters zich op welke toets begeven. Dit is de oudste methode op het gebied van blind leren typen. Veel mensen vinden het een efficiënte manier van werken, maar er is het risico dat je toch weer naar je toetsenbord kijkt wanneer je besluit om de stickers te verwijderen. Sommige cursussen (waaronder Typetuin) leveren stickers standaard aan bij zowel online als klassikale typelessen, als extra hulpmiddel.

Online training voor blind typen

De techniek staat voor niets tegenwoordig, wat betekent dat ook de wereld van de typecursus is veranderd. Slimme algoritmes kunnen helpen met het leren van blind typen. Hierbij worden alle teksten die je tijdens een cursus typt opgeslagen. Het programma kan zo leren waar je de meeste fouten maakt en welke problemen er zijn tijdens het typen. Dit houdt in dat je vingers automatisch weten waar ze moeten zijn om bepaalde lettercombinaties te maken. Het programma leert bij en weet welke toetsen je nog verder moet oefenen. Op deze manier leer je steeds verder bij.

De spelmethode

Voor jongere kinderen is het belangrijk dat een typecursus leuk en enerverend is. Het leren van een nieuwe vaardigheid wordt zo omgetoverd in een uitdagend spel. Hierdoor kan de aandacht van kinderen over het algemeen beter worden vastgehouden. Er zijn verschillende spellen te vinden waarbij kinderen opdrachten uitvoeren die met blind typen te maken hebben. Zo kunnen ze leren blindtypen op een speelse en vrolijke manier die hun belevingswereld aanspreekt. Bekijk ook hoe je een goede kindertypecursus kiest.

De waarde van een nieuwe vaardigheid

Er zijn duidelijk meer dan genoeg manieren waarop je jezelf kunt leren blindtypen. Door tijd en aandacht te investeren in het aanleren van een nieuwe techniek kun je jezelf in de toekomst veel tijd besparen. Een snelle en gedegen manier van werken door blind te typen is zowel op school als op het werk ontzettend waardevol. Door de leertechniek te kiezen die bij jou aansluit kun je je handen leren om blindelings woorden te vormen op het toetsenbord. Investeren in een goede cursus is daarom slim én praktisch.