De bijzondere voordelen van typelessen

In de wereld van vandaag is het gebruik van computers van levensbelang. Ze vormen een integraal deel van onze dagelijkse routines, waarbij het zenden van email en directe toegang tot informatie onderdeel vormt van veel schoolwerk en carrières. Wil je succesvol zijn, dan is het nodig dat je goed met computers kan werken en typevaardigheid is daar een belangrijk onderdeel van.

Typen gaat om meer dan de plaatsing van je handen en weten waar je welke letter vindt. Sommige banen benodigen bijvoorbeeld typesnelheden van 50 tot 70 woorden per minuut of zelfs meer. De snelheid waarmee je schoolwerk afmaakt neemt ook dramatisch toe als je snel kan typen.

Sneller Typen

Een van de meest voor de hand liggende voordelen van typelessen is natuurlijk dat de je sneller typt. Na typelessen kunnen veel mensen al snel 75 tot 80 woorden per minuut of zelfs meer typen. Tegelijkertijd typen veel mensen maar 30 woorden per minuut of zelfs minder. Dit verschil is te verklaren: Na typelessen kan je vaak blind typen en velen kunnen dit zonder lessen simpelweg niet. Naar je toetsenbord kijken na elke getypte letter kost erg veel tijd.

Precisie

Een van de belangrijkste lessen die je kan leren op het gebied van typen is precisie. Hoe hard je ook typt, fouten kosten tijd en zo verlies je al snel alle winst die je dankzij je snelheid hebt gemaakt. Een les die je snel leert zodra je een mail naar je baas schrijft met het verzoek om dit jaar geen kerststol, maar een kerstsnol in het kerstpakket te doen.

Tijdswinst

Wanneer je snel en foutloos typt, krijg je simpelweg meer gedaan in een kortere tijd. Door het sneller typen van emails, brieven, memo’s en schoolwerk bespaar je jezelf al snel minuten of zelfs uren in vergelijking met mensen die het zonder de voordelen van typelessen moeten stellen. In een competitieve arbeidsmarkt is snel kunnen typen ook nog eens een vaardigheid die je onderscheidt van langzamere collega’s.

Vermoeidheid

Lange periodes achter elkaar typen is zowel mentaal als fysiek vermoeiend, zoals zowel administratief medewerkers als blokkende middelbare scholieren zullen beamen. Een van de voordelen van typelessen is dat je daarna, door blind te typen, je focus niet langer op zowel het scherm als je toetsenbord hoeft te hebben. Ook hoef je je hoofd niet meer fysiek omlaag te buigen om het toetsenbord te bekijken, waardoor je zowel mentaal als fysiek minder snel vermoeid zal raken.

Gezondheid

Naast sneller en accurater typen leer je bij een typecursus over het algemeen ook gezonder typen. Je zit niet langer voorovergebogen naar je toetsenbord te staren en het gebruik van al je vingers verminderd het risico op RSI. Een aandoening die niet alleen een risico vormt voor mensen in administratieve taken, maar ook steeds vaker voorkomt bij scholieren die slecht typen of een verkeerde muis gebruiken. Deze problemen voorkom je bij goede typelessen.

Carrière

De banen liggen niet voor het oprapen. Werkgevers zijn bijzonder kritisch en vereisen computer vaardigheden en soms een minimale typesnelheid voor functies. Het is vanzelfsprekend dat een werkgever, bij twee sollicitanten met vergelijkbare kwalificaties maar verschillende typesnelheden, kiest voor de de betere kandidaat. Sneller typen betekend namelijk meer werk verzetten in dezelfde hoeveelheid tijd.

Focus

We noemden het al even bij het kopje Vermoeidheid, maar een van de voordelen van typelessen is dat je na je lessen je focus op je scherm kan houden, in plaats van deze te verdelen over scherm en toetsenbord. Die focus maakt dat je beter nadenkt over wat je typt, in plaats van waar je de juiste toets vindt. Zo schrijf je niet alleen met minder fouten, maar schrijf je ook inhoudelijk vaak sterkere teksten. Een vaardigheid die zowel op de werkvloer als in de schoolbanken zeer goed van pas komt.

Het volgen van typelessen klinkt misschien als een extra moeite en inzet van je tijd, vooral als je al denkt snel te kunnen typen zonder lessen. De vaardigheden die je bij typelessen oppikt zijn echter enkele van de meest waardevolle vaardigheden die je kan leren. Het kan wat meer tijd kosten dan je had gehoopt, vooral als je eerst jaren aan slechte gewoontes af moet leren, maar uiteindelijk is het de investering altijd waard.

Tip! Check ook wat beter bij je past, een klassikale typecursus of online typecursus.