De verschillen tussen een online en klassikale typecursus

Typen is tegenwoordig niet meer weg te denken uit onze samenleving. We schrijven e-mails, verslagen, chatsessies en nog veel meer met de computer. Het is daarom voor veel mensen haast een tweede natuur geworden om te typen. Dit gaat echter niet altijd even gemakkelijk. Kinderen moeten het bijvoorbeeld eerst nog leren en ook volwassenen kunnen hier moeite mee hebben. We merken dan ook dat het volgen van een typecursus steeds populairder wordt. Met een typecursus leer je immers blind te typen en/of je typesnelheid te vergroten, zodat je sneller kunt werken en meer tijd overhoudt voor andere dingen.

Er zijn grofweg twee soorten typecursussen die je kunt volgen, een online versie en een klassikale versie. Lees hier verder om te ontdekken wat de verschillen tussen deze twee soorten zijn en wat voor soort cursus het beste aan kan sluiten.

Hoe werkt een online typecursus?

Een online typecursus doe je, zoals de naam al aangeeft, helemaal online. Dit betekent dat je zelfstandig aan het werk gaat en het op elk gewenst moment kunt doen. Je kunt er daarnaast voor kiezen of je thuis of ergens anders wilt werken, zolang je maar een computer en internetverbinding tot je beschikking hebt. Sommige online cursussen zijn gratis en werken niet eens met een registratie. Andere opleidingen vragen wel een bepaald bedrag en laten je werken met je eigen inloggegevens. Het is geen vaste regel, maar vaak zijn de cursussen die geld kosten completer en bieden ze echt een educatieve leermethode. Voor kinderen zijn er vaak online cursussen die met leuke spelletjes werken, zodat ze al spelende kunnen leren typen. Een online typecursus kan goed werken voor zowel beginners als gevorderden. Gewoonlijk bij online cursussen krijg je aan het eind een diploma dat je uit kunt printen.

Hoe werkt een klassikale typecursus?

Met een klassikale typecursus ga je naar een specifieke locatie toe om daar klassikaal les te krijgen in typen. Je zult de cursus dus niet compleet vanuit huis doen, zoals bij een online cursus, maar krijgt dan ook onder fysieke begeleiding les. Vaak krijg je wel huiswerk mee om thuis ook te kunnen oefenen. Bij Typetuin krijg je bijvoorbeeld ook direct toegang tot de online module zodat je altijd kan blijven oefenen. De klas bestaat uit meerdere mensen van meestal dezelfde leeftijd, zodat je goed van elkaar kunt leren en ook een stukje gezelligheid meepakt. Je kunt je zelfs met vrienden of familie inschrijven als je dat graag wilt.

Een klassikale typecursus heeft een juf of meester die je persoonlijke aandacht kan geven. Zo kun je bijvoorbeeld feedback krijgen over je houding, zodat je vanuit de best mogelijke positie aan het werk gaat. Een klassikale typecursus kost vaak wat meer dan een volledig online cursus, maar daar krijg dus meer persoonlijke aandacht voor terug.

Welk soort cursus is voor wie geschikt?

Het verschilt van persoon tot persoon welke cursus het beste past. Kan de cursist bijvoorbeeld goed zelfstandig werken? Dan kan een online typecursus goed werken. Hierbij is er namelijk niemand die controleert of het werk wel gedaan is of die aanmoedigt, je doet het helemaal voor jezelf. Ook voor mensen die het erg druk hebben kan de online versie een goede uitkomst bieden, gezien ze dit helemaal in hun eigen tijd kunnen doen en er niet speciaal ergens voor heen hoeven te reizen.

Aan de andere kant geldt het tegenovergestelde voor de klassikale typecursus. Deze is juist geschikt voor mensen die dat beetje extra steun nodig hebben om aan het werk te gaan. Het kan bijvoorbeeld goed werken voor kinderen die thuis teveel door andere dingen worden afgeleid. Daarnaast werkt het extra gezellig om samen met leeftijdgenoten te leren typen en elkaar zo aan te moedigen en te helpen. Je kunt natuurlijk beide soorten eerst eens uitproberen om te testen wat het beste werkt.

Online met begeleiding – het beste van twee werelden?

Bij Typetuin hebben we speciaal een tussenversie ontwikkeld. De typecursus online met begeleiding biedt voor een lagere prijs dan de klassikale cursus een volledige online typecursus met daarbij een typedocent op afstand. Het beste van twee werelden dus. Je bent volledig vrij om de typecursus zo in te delen als je wilt. Daarnaast heb je een betrokken typedocent die regelmatig contact opneemt en je voortgang bewaakt. Door de extra motivatie die de typedocent hierbij geeft, is online met begeleiding erg geschikt voor cursisten die wel thuis willen werken met daaraan gekoppeld de belangrijkste voordelen van de klassikale cursus.

Conclusie

Met een typecursus kun je op een leuke manier blind leren typen en/of je typesnelheid verbeteren. Een online typecursus kenmerkt zich door zelfstandigheid en in je eigen tijd en tempo werken. Met een klassikale typecursus draait het om samen leren en persoonlijke aandacht van de docent. Met de typecursus voor online met begeleiding neem je de beste aspecten van beide vormen. Het hangt van je persoonlijkheid en situatie af welke cursussoort het beste bij je past. Leren typen is hoe dan ook erg leuk om te doen!