Een gratis typecursus: De voordelen en nadelen

Een gratis typecursus volgen klinkt natuurlijk aantrekkelijk. Je betaalt er niets voor en je leert ook nog eens typen. In de praktijk is dit echter niet het geval, zo merken wij ook van vele cursisten die eerst een gratis typecursus hebben gevolgd en op een verkeerde manier leert typen.

Wat is het verschil tussen een betaalde en gratis typecursus?

De verschillen tussen typecursussen zijn groot. De lengte waarbinnen je een typecursus kunt afronden verschilt. Sommige cursussen kun je in 4 weken afronden, andere cursussen duren 20 weken. Ook de manier waarop geoefend wordt verschilt sterk. Sommige cursussen bieden oefeningen aan in de vorm van spelletjes terwijl een andere cursus het eindeloos herhalen van letters typen juist aanprijst om het typen goed onder de knie te krijgen. De methode en ook de kwaliteit van de cursussen kunnen enorm verschillen. In het kort zijn de verschillen onder meer als volgt:

  • Een betaalde typecursus heeft een hoger budget om een optimale leskwaliteit te bieden.
  • Bij een professionele aanbieder heb je beschikking over persoonlijke ondersteuning en klantenservice. Dit heb je niet bij een gratis typecursus.
  • Een gratis typecursus behaalt hun inkomsten vaak uit advertentieinkomsten en verkoop van persoonsgegevens.  Bij een betaalde typecursus betaal je eenmalig een bedrag en zijn je gegevens altijd veilig.
  • Gratis typecursussen besparen vaak op de leskwaliteit om de kosten te dekken.
  • Een gratis typecursus heeft geen belang bij het juist leren typen van de cursist, het is immers toch gratis. Bij een betaalde typecursus heb je altijd een garantie dat het belang van de cursist voorop staat.

Wil je dus even oefenen dan kun je dat prima met een gratis typecursus doen, maar ben je serieus over leren typen met het oog op je toekomst dan bieden betaalde typecursussen verreweg een superieure kwaliteit.

De kwaliteitsverschillen

Gratis typecursussen geven niet altijd uitleg over de juiste houding tijdens het typen en de juiste stand van de vingers op de toetsen. Hierdoor kan het zijn dat je met een gratis typecursus een verkeerde houding aanleert of op een verkeerde manier de letters aanslaat. Dit kan de uiteindelijke typesnelheid behoorlijk verminderen. Het is ook vaak erg lastig om een verkeerd aangeleerde manier van typen weer af te leren.

Betaalde typecursussen hebben het voordeel dat ze zich baseren op vaak jarenlange ervaring met cursisten. Ze hebben meer tijd gestoken in het ontwikkelen van een goed en onderbouwd programma. Cursisten die volgens een onderbouwde lesmethode het typen onder de knie krijgen zullen hierdoor mogelijk meer vooruitgang boeken. Gratis programma’s leveren in op kwaliteit, niet alleen ziet het programma zelf er minder mooi uit, ook zijn de programma’s niet altijd gebaseerd op een gefundeerde methode.

Voor kinderen is het vaak extra motiverend om een grafisch mooi programma te doorlopen met leuke opdrachten. De cursus zal dan niet snel saai of vervelend worden. Hierdoor is de kans groter dat het kind beter en sneller leert typen omdat het gemotiveerder is om te oefenen. Een betaalde typecursus is vaak leuker en mooier vormgegeven dan een gratis programma. Je kent je kind natuurlijk zelf het beste, is hij of zij al gemotiveerd om te leren typen en denk je dat je kind het wel vol zou houden ook als het programma wat saai of ouderwets is vormgegeven, dan kun je prima een gratis typecursus proberen.

Wanneer je als volwassene een typecursus wilt volgen is het ook vaak nuttig om aan een typecursus mee te doen. Het verbeteren van je vaardigheid kan dan ook door het volgen van een tyepcursus via het internet.

Extra mogelijkheden

Een aantal typecursussen die niet gratis zijn hebben de mogelijkheid om een aangepaste cursus te volgen voor dyslectici. Hierbij is het lettertype aangepast zodat dyslectici de woorden makkelijker kunnen lezen. Ook bieden een aantal cursussen de mogelijkheid om de cursus af te sluiten met een diploma. Hierop staat vermeld met hoeveel aanslagen per minuut de cursist kan typen. Bij sommige beroepen is het een vereiste dat je dit kunt laten zien. Gratis typecursussen bieden deze extra mogelijkheden niet.

Hoe maak ik een keuze?

Blind leren typen door middel van een typecursus is nuttig. Voor school of studie kan het snel en foutloos leren typen erg handig zijn, maar ook op latere leeftijd bespaart het blind typen je veel tijd en moeite. Door het volgen van een typecursus leer je op de juiste manier blind te typen. Zowel betaalde als gratis typecursussen zijn er in overvloed te vinden. Kijk naar welke typecursus bij de cursist past en naar een typecursus die adaptief is. Dat wil zeggen dat de online typecursus meebeweegt met het niveau van de cursist, en dus altijd de best mogelijke uitdaging biedt. Check bijvoorbeeld ook onze online typecursus.