Goede typecursus ervaringen bij je kind: Tips en uitleg

Een typecursus, het klinkt ouderwets maar dat is het zeker niet. Juist in deze digitale tijd, is goed kunnen typen een enorm voordeel voor alle leeftijden. Zeker kinderen kunnen profijt hebben van het goed en snel kunnen typen, niet alleen bij hun bezigheden op het web, maar vooral als ze eenmaal naar school gaan en huiswerk krijgen.

Blind typen gaat veel sneller 

Bij een goede typecursus wordt het de kinderen aangeleerd om blind te typen. Ze mogen dus niet naar het toetsenbord kijken. Dat lijkt in het begin heel moeilijk, maar uiteindelijk halen ze hier heel veel voordeel uit. Het maakt ze veel sneller, zeker wanneer ze iets over moeten typen. Maar ook als je iets uit je hoofd moet typen, brengt het voordelen. Je kunt je concentreren op je scherm, terwijl je vingers het typewerk doen. Soms zijn ze wel drie keer zo snel dan iemand die niet blind typt.

De focus ligt op de inhoud 

Blind typen geeft ook een betere lichaamshouding. Ze hoeven niet constant naar het toetsenbord te kijken en hierdoor hoeven ze dus ook niet voorovergebogen te zitten. Het verkleint daardoor ook de kans op RSI-klachten. Doordat ze zich alleen op het scherm hoeven te concentreren, scheelt dat veel inspanning. Hierdoor ligt de focus vooral op datgene waarmee ze bezig zijn en kunnen ze zich beter concentreren op de inhoud. Het blind typen wordt namelijk een automatisme, dus daar hoeven ze zich niet op te focussen.

Foutloos typen 

Vaak kan de jeugd door alle aanwezige computers, telefoon of tablets in huis best al aardig typen. Maar als ze straks voor school een foutloze tekst moeten maken, is dat toch een ander verhaal. Natuurlijk haalt de spellingscontrole er veel uit, maar als je per ongeluk ‘kat’ in plaats van ‘lat’ hebt getypt, zal de spellingscontrole dit niet als fout erkennen. Kat is tenslotte een bestaand Nederlands woord. Een goede typecursus helpt om zo foutloos mogelijk te typen. Ook bepaalde lettercombinaties die moeilijk zijn, worden hierdoor makkelijker. En natuurlijk krijgen ze een nog hogere typesnelheid door de cursus.

Tijd besparen op je huiswerk 

Snel en foutloos typen bespaart uitzonderlijk veel tijd bij het maken van huiswerk. En dat is toch precies wat de kinderen prettig vinden? Hoe eerder het huiswerk af is, des te sneller kunnen ze andere activiteiten gaan ondernemen. Een typecursus ontwikkelt ook de taalvaardigheid van kinderen. Het is bewezen dat kinderen die goed kunnen typen, meestal minder fouten maken bij het maken van dictees en opstellen. Waarschijnlijk komt dit omdat ze zich toch minder hoeven te focussen op de toetsen.

Wanneer beginnen met een typecursus? 

Jonge kinderen pikken snel iets op, zeker in de laatste drie groepen van de basisschool. Als ze nog jonger zijn, kan het natuurlijk ook, maar hun handjes moeten wel groot genoeg zijn voor het toetsenbord en ze moeten natuurlijk wel kunnen lezen en schrijven. Vaak vinden ze het ook nog leuk om een typecursus te doen, het is een soort van spelletje voor ze. Zeker als het ook nog eens op een speelse wijze wordt aangeleerd.

Jong geleerd, oud gedaan 

Als ze eenmaal snel en blind kunnen typen, verleren ze het niet meer zo snel. Ze hebben hier dus de rest van hun leven plezier van. Niet alleen voor de schoolwerkzaamheden, maar ook tijdens de eventuele verdere studie of later bij hun werkzaamheden. Werkgevers zullen kandidaten met een typediploma nog steeds als een pre zien, ook omdat hiermee de werkzaamheden vaak een stuk sneller gaan. Sommige functies vragen zelfs om een bepaalde typesnelheid.

De cursus moet uitdagend zijn 

Een goede typecursus leert ook altijd gelijk de juiste houding aan en de juiste stand van de vingers. Dit voorkomt verkeerde aanslagen of rugpijn omdat je niet goed zit. Op een verkeerde manier de letters aanslaan, vermindert ook nog eens een keer de snelheid van het typen en het is vaak lastig om dit weer af te leren. Voor de jeugd is het ook belangrijk dat de cursus niet saai of vervelend is. De cursus moet wel uitdagend blijven.

Typecursus ervaringen 

Verdiep je vooraf altijd even in de typecursus die je kiest. Niet alle typecursus ervaringen zijn hetzelfde. Vaak zit er al een verschil in de lengte van een cursus en de manier waarop geoefend wordt. Bij sommige cursussen wordt geoefend in de vorm van spelletjes, bij anderen ligt de nadruk op het herhalen. Er zijn ook cursussen die dyslectische mogelijkheden hebben.

Wel of geen diploma 

Als je typecursus ervaringen hebt, vindt iedereen het leuk om deze vaardigheden terug te zien op een typediploma. Hierop staat ook meestal vermeld met hoeveel aanslagen per minuut je kan typen. Een dergelijk diploma verliest nooit zijn waarde. Bij sommige beroepen vragen ze zelfs om dit typediploma.