Je kind beter leren concentreren: 5 handige tips

Ieder kind heeft weleens een periode waarbij hij of zij zich minder goed kan concentreren dan een vriendje of vriendinnetje in dezelfde leeftijd. De oorzaak is soms te vinden in een groeispurt, veranderingen in de thuissituatie of zelfs een medisch probleem. Maar meestal ligt de oorzaak dichter bij huis en kun je met enkele aanpassingen concentratieproblemen oplossen. Hieronder geven we een aantal tips voor een betere concentratie van je kind, waardoor het leren eventueel beter gaat.

Hoe lang kan een kind zich eigenlijk concentreren?

Soms denk je als ouder dat je kind de concentratie niet kan opbrengen omdat de motivatie ontbreekt. Bedenk dan wel dat niet alleen het lichaam, maar ook de hersenen nog niet volgroeid zijn. Kinderen kunnen zich minder lang concentreren dan volwassenen. Voor een kind rond de leeftijd van 12 jaar is een concentratieboog van een half uur een mooi gemiddelde. Deze tijd geldt voor werkjes waar het kind zelf niet voor kiest. Gaat het om een hobby, dan kunnen ze de aandacht meestal langer vasthouden. Het is ook logisch, dat als de materie het kind direct aanspreekt, de concentratie ook een stuk makkelijker is. Daarbij is het welzijn van je kind sterk van invloed. Het algemeen welbevinden van het kind en concentratie liggen immers dicht bij elkaar.

Geef zelf het goede voorbeeld

Een goede manier om direct concentratieproblemen bij kinderen aan te pakken is om zelf ook het goede voorbeeld te geven. Zorg voor rust en een prettige thuissituatie. Zorg voor een opgeruimd huis, eet gezond en houd een vast ritme aan als het gaat om sporten, eten en slapen. Motiveer je kind en ondersteun het door een duidelijke dagindeling te maken. Plan leermomenten in van maximaal een half uur en beloon deze met een (door het kind gewenste) activiteit zoals buitenspelen. Op deze manier kan een kind de concentratie makkelijker vasthouden.

Voorkom afleiding

Heeft je zoon of dochter concentratieproblemen bij het leren en wil je bijvoorbeeld graag dat hij of zij aan een typeles begint, zorg dan voor een prikkelarme omgeving. Prikkelarm betekent in dit geval een leeg werkblad met voldoende ruimte om alle benodigde spullen neer te leggen. Een half uur geen social media moet te doen zijn. Dus leg die telefoon even weg, laat de televisie uit en zet geen radio aan. Kijk samen naar het huiswerk, vertel wat er gedaan moet worden en welke beloning ertegenover staat. Laat daarna je kind alleen tot het klaar is en blijf er vooral niet altijd bij om hem of haar op de vingers te kijken.

Het moet haalbaar zijn

Kinderen moeten nog leren wat leren eigenlijk is. Huiswerk maken en vaardigheden eigen maken gaat meestal het beste als dit regelmatig op vaste tijdstippen gebeurt. Kinderen met concentratieproblemen hebben de neiging om huiswerk op te sparen. Ze wachten te lang en kunnen vervolgens de hoeveelheid taken niet meer overzien. Ze raken dan een beetje in paniek, denken dat ze het toch niet meer kunnen halen en verliezen hun motivatie. Boos worden heeft dan geen zin meer en kan er zelfs voor zorgen dat een kind faalangst ontwikkelt. Bespreek het probleem, maak duidelijke afspraken en verdeel het huiswerk in kleine porties. Kinderen concentreren zich beter als ze vooraf weten dat het waarschijnlijk wel gaat lukken. En je kind vergelijken met leeftijdsgenootjes waarbij alles voor de wind gaat is niet verstandig. Kinderen kunnen hier erg onzeker van worden en een vorm van faalangst ontwikkelen. Zet daarom doelstellingen die voor je kind zelf haalbaar én motiverend zijn.

Hulp van buitenaf

Vreemde ogen dwingen. Soms lukt het je als ouder niet om je kind vaardigheden aan te leren. Als dat het geval is, wees je er dan van bewust dat je echt de enige niet bent. Temperamentvolle kinderen met concentratieproblemen kun je soms maar moeilijk ‘bereiken’. Afspraken worden dan niet nagekomen en als ouder zit je dan met de handen in het haar. Hulp van buitenaf in de vorm van huiswerkbegeleiding kan enorm helpen. Dit is bijvoorbeeld ook de reden dat we bij Typetuin zowel klassikale cursussen als online cursussen met begeleiding aanbieden. Zit je kind op de lagere school, dan kun je ook een iets ouder en verantwoordelijk buurkind vragen om te helpen met het inplannen, maken en overhoren van het huiswerk.

Tot slot

Raak als ouder nooit ontmoedigd als je merkt dat je kind niet in staat is om huiswerk te plannen en te maken. Vergelijk je kind niet met leeftijdsgenootjes maar probeer de concentratieproblemen gezamenlijk aan te pakken. Zorg voor gezonde voeding en wissel sportieve activiteiten af met het maken van huiswerk. Kinderen concentreren zich makkelijker als er duidelijke afspraken zijn gemaakt waar hij of zij zich aan moet houden. Je zult merken dat met behulp van bovenstaande methoden de concentratie bij je kind een stuk beter gaat.