Snel typen leren voor kinderen: Hoe werkt het?

Kinderen zien er vaak het nut niet van in, maar als je ze al vroeg leert typen, hebben ze daar de rest van hun leven profijt van. Hoe leg je aan kinderen uit waar leren typen goed voor is? En zijn er mogelijkheden die leren typen voor kinderen leuk maakt?

Kinderen die kunnen typen hebben een voorsprong

Op de middelbare school wordt van kinderen verwacht dat zij veel verslagen of presentaties maken. Een kind dat al kan typen heeft hier een voorsprong op andere kinderen. Een verslag maken kost hem veel minder tijd en als hem op de juiste manier is aangeleerd hoe te typen, dan zal hij ook nog eens ergonomisch te werk gaan. Wie met tien vingers typt, zit meer ontspannen en krijgt minder snel klachten aan rug, nek en schouders.

Typecursus op school laten doen of zelf regelen

Er zijn scholen die het voortouw nemen en klassikale typecursussen voor kinderen organiseren. Organiseert de school van jouw kind dat niet, dan is het wellicht verstandig je zelf te verdiepen in hoe kinderen het best kunnen leren typen. Je kunt het uiteraard je school verzoeken. Anderzijds kun je ook gaan voor een volledige online cursus om te leren typen, al dan niet met begeleiding op afstand. Het is in elk geval aan te raden een methode te kiezen die het kind aanspreekt. Niets is immers vervelender dan het gevoel te hebben dat iets wat niet leuk is per se moet. En zie dan je kind maar te motiveren.

Spelenderwijs leren typen

Spelenderwijs typen leren aan kinderen kan op diverse manieren. Je kunt bijvoorbeeld met spelletjes, iets wat kinderen graag doen op de computer, bepaalde toetscombinaties aanleren en kinderen leren waar welke toetsen te vinden zijn. Veel typecursussen spelen hier ook praktisch op in door de cursus in de vorm van een spel te maken. Een kind heeft door het spelelement helemaal niet in de gaten dat hij eigenlijk iets leerzaams aan het doen is. Binnen afzienbare tijd kunnen kinderen al woorden of zelfs zinnen typen.

Welke methode kies je voor je kind?

Er worden veel verschillende methoden aangeboden voor het typen leren aan kinderen. Welke methode je kiest, is afhankelijk van veel factoren. Je kunt een proefles aanvragen, om te kijken of dit aansluit bij zowel jouw wensen als de interesses van je kind. Je kunt ook navragen in je omgeving, welke kinderen in jouw omgeving hebben een typecursus gevolgd en wat waren de ervaringen? Wil je een online typecursus of juist niet? En ook de aanschafprijs en de snelheid kunnen bepalende factoren zijn. Het vergelijken van verschillende typecursussen kan dus uiteindelijk heel nuttig zijn om je kind een goede typevaardigheid aan te leren,

Kinderen van nu zijn de werkenden van de toekomst

Ons leven wordt steeds meer digitaal. We kunnen ons niet voorstellen dat we ooit zonder computer gewerkt en geleefd hebben. Kinderen van nu zijn de werknemers van de toekomst. Grote kans dat zij nog minder de pen hanteren dan wij nu nog doen. Typen leren aan kinderen zal dus een onderdeel van de opvoeding worden. Kinderen die kunnen typen zijn dus beter voorbereid op de toekomst. Wel is het verstandig om een methode te kiezen waar zowel jij als je kind zich goed bij voelt. Samen en spelenderwijs werk je met je kind door een goede typecursus aan een eenvoudigere tijd op de vervolgopleiding en zelfs later op het werk. Een typediploma is een goed begin voor de rest van het leven.