De juiste kindertypecursus uitkiezen: 5 nuttige tips

In de wereld van kinderen zijn computers iets vanzelfsprekends. Ze groeien er letterlijk mee op. Dit betekent overigens niet dat ze op die manier ook goed leren typen. Daarom is het laten doen van een goede kindertypecursus zeker van meerwaarde.

Waarom is goed kunnen typen belangrijk?

Typen is meer dan snel met twee vingers een sms versturen. Veruit de meeste tekst voor school (of werk) wordt op de computer of laptop geproduceerd.

Een aantal voordelen van het leren goed typen op een rij:

  • Het voorkomt dat kinderen op den duur last krijgen van hun gewrichten. Denk aan RSI, een uiterst pijnlijke aandoening.
  • Het helpt kinderen de juiste zithouding aan te nemen. Dat ondersteunt de groei van de rug en het bekken.
  • Het biedt ze de kans om snel gegevens te verwerken. Dat is op school heel handig.
  • Doordat kinderen blind kunnen typen, is er minder concentratie voor nodig, waardoor ze meer aandacht aan de lessen kunnen besteden.

Welke kindertypecursussen zijn geschikt?

Om te kunnen beslissen welke kindertypecursus je kiest, is het handig om ook hier alles even op een rij te zetten. Hieronder een aantal tips, waardoor het makkelijker wordt om een goede keuze te maken. Dat helpt tevens om te voorkomen dat geld de belangrijkste keuzefactor wordt. Op internet worden namelijk heel wat online cursussen aangeboden. Voldoen deze aan de eisen waaraan een kindertypecursus moet voldoen?

Tip 1 – De basis van een kindertypecursus
Alles begint met een gesprek met het kind. Leg uit waarom het leren typen handig is, welke voordelen er aan verbonden zijn en hoe leuk het is. Leuk? Leren en leuk hoeven elkaar niet uit te sluiten! Wanneer een cursus een leuk thema heeft dan zal dit een kind alleen maar meer aanmoedigen om de cursus door te zetten. Dit werkt dus positief. Daarnaast is het belangrijk dat de cursus op meerdere moeilijkheidsgraden kan worden gevolgd zodat je kind gemotiveerd blijft. Dit wordt ook wel een “adaptieve cursus” genoemd. Zie ook meer informatie bij hoe typecursussen vergelijken.

Tip 2 – Kwaliteit
Ga niet voor de eerste de beste gratis of goedkope cursus. Jouw kind heeft er belang bij om goed te leren typen. Een verkeerde keuze kan gevolgen hebben op latere leeftijd. Denk aan een verkeerde houding of verkeerd gebruik van de handen. Ga maar eens na hoe je zelf zit als je een game speelt? Sommige personen doen dit half liggend of voorover gebogen. Dit is op den duur geen gezonde houding. Bekijk dus reviews van gebruikers die de cursus hebben gevolgd. Check daarnaast ook of de cursus ondersteuning heeft van een typedocent en of de cursus ook gebruik maakt van een educatief onderbouwde leermethode.

Tip 3 – Doe een proefles
Dan maar de dure cursus? Ook dat is niet altijd de beste oplossing. Kijk of er een demo en proefles mogelijk is van de typecursus. Deze kun je vaak goed samen met je kind online volgen. Al snel wordt duidelijk of de gehanteerde aanpak bevalt.

Tip 4 – Samen
Samen iets doen is altijd leuker. Kijk dus of het met vriendjes kan. Help de kinderen wel om er geen wedstrijd van te maken, want wie steeds achterop ligt, zal snel afhaken. Misschien helpt het om samen de cursus te volgen. Of om het op school te bespreken of zij een rol kunnen spelen. Of om met de ouders van vriendjes te overleggen om de kids samen een kindertypecursus te laten volgen. Samen met vriendjes of klasgenoten een cursus volgen, maakt het aantrekkelijker en minder beangstigend. Dit kun je geheel online doen en ook klassikale cursussen zijn erg geschikt, die je in je eigen buurt door je kind kunt laten volgen.

Tip 5 – Structurele verbetering
Misschien lijkt dit een open deur. Feit is echter dat kinderen die op jongere leeftijd blind hebben leren typen, daar heel hun leven voordeel van hebben. Met name op school ligt de concentratie hoger, aangezien ze automatisch typen. Kies daarom nooit voor een cursus waar ze alleen even leren waar de letters zich bevinden. Het gaat erom dat kinderen zonder te kijken een toetsenbord kunnen bedienen en leren hoe ze de letters zowel goed en snel achtereenvolgend kunnen typen.

Is een kindertypecursus met begeleiding raadzaam?

Je hebt een aantal extra voordelen bij een kindertypecursus als er daarbij begeleiding zit. Ten eerste kan een typecoach je kind motiveren om door te zetten, en het kind individuele opgaven geven die je kind nog beter leren te typen. Ten tweede kan een typecoach letten op de houding van je kind. Tevens kan een begeleider in de gaten houden wat de voortgang is van het kind, waar bij eventuele struikelblokken er direct kan worden ingegrepen om het kind verder te helpen.

Is het kind over de streep en begint het aan het avontuur, dan bestaat de kans dat het na een paar lessen toch wat is afgeleid (bij een spannende, enerverende cursus is dit uiteraard minder het geval). Loop daarom even mee, maak er een echt avontuur van. Door het kind naar de les te brengen en na afloop weer op te halen, of wanneer het online is, bij start en einde aanwezig te zijn, merkt het kind dat het iets belangrijks is. Stel vragen over de lessen. Laat merken dat je geïnteresseerd bent. En maak er geen wedstrijd van. Een kindertypecursus is geen opleiding, maar een hulpmiddel. Kies daarom naast voor een leerzame ook voor een leuke typecursus (zoals zeker de Typetuin er een is volgens onze klanten), waar de sfeer goed is en kids zich thuis voelen.