Hoe kies je de juiste typecursus voor je kids?
Goed kunnen typen is een vaardigheid waar je je hele leven iets aan kunt hebben. Het begint al op de basisschool waar steeds meer met laptops wordt gewerkt, bijvoorbeeld voor het maken van werkstukken en huiswerk. Ook in de nabije toekomst op de middelbare school en later bij het solliciteren naar een baan is een goede typevaardigheid een pluspunt. In de praktijk is gebleken dat kinderen zich de typevaardigheden snel eigen kunnen maken en dat de eenmaal aangeleerde vaardigheid de rest van je leven bij je blijft!
Hieronder lees je hoe je de juiste keuze maakt bij je zoektocht naar een typecursus voor je kind.
Typecursussen voor kids
Typecursussen voor kinderen richten zich voornamelijk op kinderen uit groep 6,7 en 8. Dat is ook de leeftijd waarop kids dit goed kunnen aanleren en kunnen toepassen in de praktijk. Leer je al op jonge leeftijd blind typen dan heb je direct een voorsprong op leeftijdsgenoten én het is handig voor later. Bij een goede cursus leren ze je kind naast het typen ook om een goede lichaamshouding aan te nemen achter de computer of laptop. Hiermee voorkom je ook RSI-klachten op de lange termijn. Tevens leert je kind de woorden op de juiste manier te spellen en vergroot hij of zij zo de woordenschat.
Een gratis typecursus?
Ga je op het internet zoeken naar typecursus voor je kids dan zie je al snel door de bomen het bos niet meer, het aanbod is immens. Je zou kunnen gaan voor een zogenaamde gratis cursus. Vaak zijn de gratis lessen helaas niet de beste. Je wordt regelmatig lastiggevallen met reclame aanduidingen op de website en in je mailbox. De lessen zijn vaak ook niet van een al te hoog niveau.
Wat erg nuttig kan zijn is het doen van een gratis proefles bij een goede aanbieder. Op deze manier kun je kijken of je kind er werkelijk aan toe is kan dit een prima eerste stap zijn. Zo heeft een kind een beetje een idee wat het typen inhoudt en hoe een les er ongeveer uit zou kunnen zien.
Kosten van een typecursus
Geef je jouw kind graag iets mee voor de toekomst; investeer dan in een goede cursus. Zoek naar een erkende instelling. Deze vragen natuurlijk wel cursusgeld, maar je kind krijgt er veel voor terug. In de meeste gevallen heb je dan de garantie op een diploma en professionele begeleiding. Ook kun je dus hier eerst een gratis proefles aanvragen.
Kies niet direct voor de eerste cursus die je tegenkomt, maar bekijk samen met je kind diverse aanbieders. Dan kunnen jullie samen kijken welke typecursus voor kids het meeste in de smaak valt. Zo kun je ook direct de prijzen vergelijken. Kijk ook naar de duur van de typecursus, een goede cursus duurt minimaal 14 weken. Het blindtypen moet een gewoonte worden en dat gebeurt niet in een paar lessen. Dan blijft het geleerde niet lang hangen en heeft je kind uiteindelijk nog niets aan de typelessen gehad. De kosten voor een typecursus kunnen ook sterk verschillen door de vorm waarin het gegeven wordt. Normaliter is een online cursus goedkoper dan een klassikale cursus, omdat bij een klassikale cursus een typedocent fysiek de lessen op locatie verzorgt. Hiervoor krijg je dan wel weer extra begeleiding voor terug.
Een doelgerichte cursus
Het ligt misschien voor de hand, maar let op dat je kiest voor een cursus die zich richt op het leren typen! Interactieve lesmethodes zijn leuk, maar moeten wel gericht zijn op het typen. Zo kan een leerzaam spel een gerichte bijdrage zijn dat direct vermakelijk is voor je kind, waardoor hij of zij de cursus gemakkelijker vol kan houden. Maar een cursus waarbij je kind continu wordt afgeleid met andere zaken lijkt leuk, maar neemt veel lestijd in beslag.
Het meest ideaal is het cursus waarbij de middenweg wordt bewandeld. De typecursus biedt dan leerzame oefeningen om te leren typen en biedt daarnaast een beloning in de vorm van een filmpje of game. Op deze manier zijn kids toch bezig met het aanleren van typevaardigheid, blijven ze gemotiveerd én maken ze de cursus ook echt af.
Online of klassikaal
Zelf ken je jouw kind het beste. Is je kind snel afgeleid en heeft het niet voldoende discipline om zelf aan het werk te gaan met een cursus kies dan niet direct voor een online cursus. Zowel maak dan duidelijke afspraken met je kind. Kies een vaste tijd of dag voor de typecursus, zodat je zoon of dochter weet waar het aan toe is. Weet je uit ervaring dat dit problemen op zal leveren dan kun je er misschien beter voor kiezen om je kind op een klassikale cursus te laten doen.
Je kind gaat dan 1x per week naar de cursus toe en krijgt les van een leerkracht. Er is dan ook geen afleiding, dat uur is echt voor de cursus bedoelt en je kind wordt gestimuleerd door de leerkracht en medeleerlingen, zeker als je kind competitiegericht is kan de aanwezigheid van andere leerlingen helpen. Je kind wilt tenslotte niet onder doen voor de rest en is dan extra gemotiveerd.
Belangrijke punten ter overweging
Wil je dus op zoek naar een typecursus voor kids? Houd dan rekening met de volgende punten:
1. Heeft je kind leesproblemen? Zo ja, hou hier dan rekening mee bij het zoeken naar een cursus. Er zijn aanbieders die gerichte lessen hebben voor kinderen met dyslexie, ADHD en DCD.
2. Wat past het beste bij je kind? Kijk naar de motivatie en het onderwerp. Een proefles kan hierbij uitkomst bieden.
3. Klassikaal of individueel? Online met begeleiding op afstand kan hierbij een goede middenweg zijn.
4. Spelenderwijs leren of extra serieus? Welk thema? Vaak is voor veel kinderen spelenderwijs leren extra motiverend.
Op basis hiervan zul je al een hele goede keuze kunnen maken. Succes!