Is begeleiding nodig bij leren typen?

Het op de juiste manier gebruiken van computers is vandaag de dag erg belangrijk geworden. Waar er vroeger in het onderwijs voornamelijk gefocust werd op schrijven, gebruiken kinderen tegenwoordig steeds vaker de computer om opdrachten te maken. Om opdrachten snel af te kunnen ronden, is het belangrijk dat kinderen goed kunnen typen.

Typevaardigheden worden niet zomaar ontwikkeld, maar moeten echt aangeleerd worden. De beste manier om je kind typevaardigheden aan te leren en typen op de computer zo gemakkelijk mogelijk te maken, is door je kind een typecursus te laten volgen. Over het algemeen wordt aangeraden dat dit onder begeleiding gebeurt, zowel online als klassikaal. Meer over het begeleid leren typen met een typecursus, lees je in dit artikel.

Leren typen met begeleiding: waarom?

Natuurlijk is het mogelijk om je kind achter de computer te zetten en hem of haar vervolgens enkele oefeningen te laten doen om beter te leren typen. Over het algemeen werkt dit, maar toch is het beter als je kind de juiste ondersteuning krijgt bij het ontwikkelen van de typevaardigheden. Deze begeleiding kan thuis online worden gegeven of door middel van typelessen op locatie.

Het ontwikkelen van de typevaardigheden onder begeleiding van een typecoach brengt namelijk verschillende voordelen met zich mee:

  • Je kind krijgt een persoonlijke aanpak om de typevaardigheden te verbeteren, altijd op basis van maatwerk.
  • Je kind kan tijdig bijgestuurd worden, bijvoorbeeld door fouten te corrigeren en kennis direct over te brengen.
  • Je kind leert meer over de juiste houding, de juiste vingerzetting en het op de juiste manier gebruiken van het computerscherm. Moet je kind de typevaardigheden alleen ontwikkelen, dan worden dit soort facetten van het typen vaak vergeten.
  • Er is specifieke aandacht voor de complete bediening van het toetsenbord, ook op het gebied van cijfers.

Persoonlijke begeleiding bij het ontwikkelen van de typevaardigheden is niet alleen goed voor kinderen die wat meer ondersteuning nodig hebben, maar ook voor kids die meteen goed willen typen.

Typen met begeleiding: het gaat sneller

Kinderen die onder begeleiding typen, hebben de juiste typevaardigheden over het algemeen sneller onder de knie dan kinderen die alleen achter de computer kruipen. Dit betekent dat er minder cursussen gevolgd hoeven worden, maar ook dat het typen veel gemakkelijker en leuker wordt voor het kind. Moet je kind uren achter de computer zitten om goed te leren typen, dan is de kans groot dat hij of zij dit na een tijdje niet meer leuk vindt. Gaat het typen gemakkelijker en sneller, dan is de kans kleiner dat er tussentijds wordt afgehaakt. Het is dus ook erg nuttig voor het resultaat. Met begeleiding wordt er sneller en vaker het typediploma behaald. Kies daarom voor een typecursus die ook begeleiding biedt.