Je typevaardigheid verbeteren: 7 praktische aandachtspunten

Tegenwoordig maakt haast iedereen gebruik van de computer om berichten te versturen, te werken, contact te houden met familie en vrienden. Een goede typevaardigheid is hierbij dan ook zeker van meerwaarde. Dit klinkt misschien als iets wat vanzelf komt, maar snel en efficiënt kunnen typen op een computer of laptop is een vaardigheid die je het beste structureel kunt aanleren met een typecursus. Hieronder geven we een aantal praktische aandachtspunten waar je alvast op kunt letten.

1. Oefenen op blind leren typen

Het blind leren typen is belangrijk om sneller te kunnen typen, maar daar blijft het niet bij. Naar je toetsenbord kijken zal je vertragen wanneer je eenmaal het snel typen onder de knie hebt. Blind typen is vooral in het begin niet eenvoudig maar enkel naar je scherm leren kijken tijdens het typen maakt je wel efficiënter en sneller!

Een handige tip bij aanvang is om hardop uit te spreken welke letter je aan het typen bent. Hierdoor zal je brein gemakkelijker die letter associëren met de nodige vingerbeweging op het toetsenbord.

2. Let op accuraat typen

Vaak denken mensen dat beter typen gelijk staat aan snel typen. Hoewel snelheid natuurlijk een grote rol speelt bij het gemak, maar vooral juist en goed typen zijn van groot belang. Enkel zo zal je efficiëntie verbeteren en kan je méér doen in minder tijd. Als je keer op keer terug moet keren naar het begin van de zin om fouten te verbeteren, dan verlies je al snel veel tijd. En dat wil je natuurlijk vermijden! Type dus vooral zo foutloos mogelijk, in plaats van zo snel mogelijk.

3. Gebruik het toetsenbord correct

Het toetsenbord op een correcte wijze gebruiken is belangrijk om beter te kunnen typen. Wanneer je eenvoudig alle letters kan vinden, zonder erbij na te denken, dan kan je natuurlijk ook snel typen. Vaak vormt het gebruik van speciale symbolen, cijfers en leestekens voor veel mensen echter een obstakel. Het is dan ook belangrijk om deze goed te weten liggen op het toetsenbord, zodat je ze ook sneller kan gebruiken. Oefen dus ook op het gebruik van minder voorkomende letters en symbolen zodat je op alles voorbereid bent. Bij een goede typecursus komt dit uiteraard ook aan bod.

4. Snel typen, maar wel elegant

Met snelle en afgeronde bewegingen typen biedt enkele voordelen. Ten eerste zal je veel efficiënter kunnen typen en ten tweede zal je toetsenbord veel langer meegaan! Vermijd het gewoon aanslaan van toetsen en hanteer een gerichte aanpak als je typt. Probeer je vinger zo weinig mogelijk te bewegen tijdens het typen, zodat je minder energie verspilt aan overbodige manoeuvres. Als je handen te véél bewegen tijdens het typen dan gaan je concentratie en efficiëntie immers alleen maar achteruit. Wanneer je leert typen met 10 vingers dan zal dit uiteindelijk op een natuurlijke manier gaan.

5. Goed typen dankzij het gebruik van sneltoetsen

Handelingen zoals plakken, kopiëren, opslaan en selecteren kunnen je in één keer veel trager maken. Maak dus gebruik van de meest voorkomende sneltoetsen om dat te vermijden. Dergelijke toetsen maken het mogelijk een actie uit te voeren zonder daarvoor je hand op twee verschillende plaatsen te moeten houden. Enkele voorbeelden van sneltoetsen:

  • Opslaan: Ctrl+S
  • Kopiëren: Ctrl+C
  • Knippen: Ctrl+X

6. Oefening baart kunst

Oefen je typevaardigheden elke dag. Oefening baart kunst en dat is niet andere als je beter wil leren typen. Besteedt aandacht aan je struikelblokken en zaken waar je veel tijd voor nodig hebt, zodat je deze doelgericht kan verbeteren. Maak bijvoorbeeld elke dag 10 minuutjes vrij om type-oefeningen te doen.

Begin met eenvoudige elementen zoals cijfers en letters. Daarna kan je moeilijkere combinaties leren typen, zoals woordgroepen met symbolen, telefoonnummers, adressen, enzovoort. Hoe langer en complexer de oefening die je doet, hoe beter je zal worden in het typen ervan op de lange termijn.

7. Je typevaardigheid verbeteren met een goede werkplek

Efficiënt en goed typen is niet enkel een kwestie van snel met je handen kunnen bewegen. Ook de omgeving draagt bij aan je typevaardigheden! Zo is het belangrijk om je werkplek ergonomisch verantwoord te maken, waarbij comfort en ondersteuning essentiële factoren zijn. Zowel je houding als je locatie spelen een grote rol bij de manier waarop je typt. Hoe comfortabeler je zit en hoe rustgevender je werkomgeving, hoe efficiënter je zal typen.

Enkele tips:

  • Zet je toetsenbord op de juiste hoogte ten opzichte van je handen. Probeer deze ter hoogte van je middel te houden terwijl je typt.
  • Houd de polsen hoog ter ondersteuning van je vingers. Je kan hier eventueel een schuimrubberen kussentje voor gebruiken of een boek onder je polsen leggen als ondersteuning.

Efficiënter leren typen is een kwestie van zowel vaardigheden als je omgeving volledig af te stemmen op het gebruik van je toetsenbord. Eenmaal je sneller kunt typen dankzij de bovenstaande tips, zal het gebruik van je laptop of computer zoveel eenvoudiger én aangenamer worden.