Tips om je toetsenbordvaardigheid te testen en te verbeteren

Zoeken naar de letters op het op toetsenbord en vervolgens checken op het beeldscherm of het er correct staat? Continue voorovergebogen zitten en de ogen toeknijpen om de juiste letters te vinden? Dat kan beter! Er gaat nauwelijks meer een dag voorbij dat we de computer niet aanzetten. Een goede toetsenbordvaardigheid is dan ook onmisbaar. Het helpt om sneller te typen, efficiënter te werken en zorgt voor een betere lichaamshouding achter de computer.

Typeles voor kinderen

Ook kinderen zitten steeds vaker en langer achter de computer. Door op jonge leeftijd te leren blindtypen hebben ze jarenlang profijt van de voordelen. Het begint al op de basisschool met het maken van werkstukken en verslagen. Er gaan zelfs stemmen op om blindtypen een basisvaardigheid te maken op de basisschool. Toch zijn er nog niet veel scholen die toetsenbordvaardigheid hebben opgenomen in hun curriculum en wordt het gezien als de verantwoordelijkheid van de ouders.

Snel typen op de langere termijn

Er zijn twee manieren waarop niet-blindtypers verkeerd omgaan met het toetsenbord. Ten eerste is er de snelheid: het aantal aanslagen dat per minuut behaald wordt. Ook al vinden computergebruikers vaak van zichzelf dat ze snel kunnen typen met twee vingers, het gaat ook om de duur waarmee ze dit kunnen volhouden. Met een goede toetsenbordvaardigheid kost typen geen moeite, het is als het ware een verlenging van onszelf. En wie langdurig vlotter kan typen, kan efficiënter werken en behaalt een betere kwaliteit.

Een goede houding

Ook de ergonomie is van belang: de lichaamshouding en vingerzetting. Het kan bijvoorbeeld RSI voorkomen. Een blindtyper hoeft zich maar te focussen op één punt en dat is het beeldscherm. Zijn vingers vinden de toetsen uit zichzelf. Wie naar een computergebruiker kijkt die met twee vingers typt, ziet dat die vaak gebogen over het toetsenbord zit op zoek naar de juiste letter. Een blindtyper heeft daar gaan last van en kan zijn aandacht volledig bij de inhoud van de tekst houden.

Regelmatig oefenen

Het verkrijgen van een goede toetsenbordvaardigheid is niet moeilijk, maar vergt wel veel oefening en regelmaat. Het begint allemaal met de uitgangspositie van de vingers. De wijsvingers komen bijvoorbeeld altijd terug op de F en de J, op deze toetsen zit een ribbel zodat ze automatisch terug te vinden zijn. Iedere vinger heeft een eigen uitgangspositie en een groepje letters dat daar bij hoort. Door veel te oefenen leer je automatisch welke toetsen door welke vinger worden aangeslagen.

Oefening baart kunst

In het begin is het nog erg zoeken, maar je zult merken dat de bewegingen steeds natuurlijker gaan aanvoelen. Wanneer je niet meer op het toetsenbord hoeft te kijken maar je blik op het beeldscherm gericht kunt houden heb je het onder de knie: je hebt een goede toetsenbordvaardigheid en kunt blindtypen! Nu is het zaak om door veel oefenen je snelheid op te voeren en foutloos te gaan typen. Door iedere dag een kwartier te oefenen zul je zien dat je snel vooruit gaat.

Vergeet niet te letten op een goede houding tijdens het oefenen. Zorg voor een rechte houding achter de computer, met de voeten op de grond en het toetsenbord op een comfortabele hoogte. Het is beter om de polsen omhoog te houden. Je kunt daarvoor desnoods een kussentje gebruiken of iets anders ter ondersteuning.

Online leren typen

Er zijn veel verschillende typeprogramma`s online te vinden die je kunnen helpen met de basis van het blindtypen. Aan de hand van woordspelletjes en voorbeeldteksten kun je direct beginnen. Er is ook veel aanbod in gratis online programma`s, maar deze bieden vaak niet een volledige cursus met alle facetten. En begeleiding is immers ook belangrijk. Kijk goed naar wat er is en wat bij jou past. Wil je er zeker van zijn het blindtypen binnen een bepaalde termijn goed onder de knie te hebben? Dan past een typecursus misschien beter bij je.

Werken aan een goede toetsenbordvaardigheid is zeker de moeite waard, zowel voor volwassenen als voor kinderen. Het is een kleine investering qua geld en tijd, met een grote winst voor de toekomst.